Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
берген

Скандинавия 2017

Скандинавски кралства и царствеността на фиордите

11 дни, 10 нощувки, 10 закуски, 1 вечеря

Маршрут: София - Копенхаген – Малмьо – Гренна – Стокхолм – Йоребру – Карлстат – Лилехамер – Далснибба – Гайрангер (круиз Гайрангерфиорд) – Хелесилт – Олесун – Нордфиорд - Согндал – Боргунд – Лердал – Флом - *железница Флом – Мирдал – *круиз Флом (Аурландсфиорд)

1 ден – София / Копенхаген / туристическа обиколка на Копенхаген
Излитане от летище София в 07:00 часа с полет на A/K Lufthansa. Кацане на летище Франкфурт в 07:50 часа. Излитане от летище Франкфурт в 10:00 часа. Кацане на летище Каструп в Копенхаген в 11:20 часа. Туристическа обиколка: внушителният дворец Кристиансборг - разположен в центъра на остров Слотсхолмен и считан за най-важната сграда в Дания. В непосредствена близост се намира Кралската библиотека, известна като Черния диамант, тъй като черният мрамор и стъкло отразяват сменящите се оттенъци на водата, дворецът Амалиенборг. Той е една от резиденциите на кралското семейство и в частност е техният зимен дом, включващ четири сгради, построени в рококо интериор и бароков стил. Най-голямата църква на Копенхаген – Фредерикскиркен, по-известна с името Мраморната църква, след което ще видим фонтана Гефион, символа на Копенхаген статуята Малката русалка. Поставена върху голям камък на брега на морето тя ежедневно посреща хиляди туристи от цял свят. Настаняване в хотел. Свободно време, в което ви предлагаме *круиз по каналите на Копенхаген. Нощувка.

2 ден – Копенхаген
Закуска. Свободно време, в което ви препоръчваме да посетите Замъка Розенборг. В Копенхаген се намира най-старата пешеходна зона в света, известна като Стрьогет. Тази зона, разположена в самия център на града и считана за една от най-големите пешеходни зони в Европа, всъщност представлява съвкупност от по-малки улици, които образуват тази централна артерия на датската столица. Не може да пропуснете и един от най-старите в света паркове за развлечения и за деца, и за възрастни в сърцето на Копенхаген - Тиволи. Тази най-голяма атракция на Копенхаген вкючваща 32 ресторанта и общо 26 атракции. Едно от най-колоритните места в Дания определено е районът около пристанището, който съставя старинния квартал Нюхавн. Днес Нюхавн ипълнява чудесната роля на красив пристанищен музей. Ако желаете да видите старинни кораби и лодки. Изобилстват и магазините за сувенири, където можете да вземете „малка частица” от Нюхавн за своите близки. По двата бряга на канала са разположени редица цветни постройки, китни ресторантчета или кафенета, където можете да опитате някое местно ястие и да усетите крайморския дух. Нощувка.

3 ден – Копенхаген / Малмьо / Гренна / Стокхолм
Закуска. Отпътуване от Копенхаген към третия по големина град в Швеция – Малмьо, прекосявайки пролива Йоресунд по едноименния мост – един от шедьоврите на човешката инженерна мисъл. Кратък престой в Малмьо с обиколка на централната част на града – централния площад Сторторгет с Кметството и паметника на Густаф Адолф и площад Лила Торг. Символ на Мламьо е най-високата жилищна сграда в Скандинавия (190 м) – Завъртяната кула, а недалеч от центъра се намира и друга забележителност на града – замъка Малмьохус. Продължаваме към шведската столица. Попътна кратка почивка в градчето Гренна, разположено на брега на второто по големина езеро в Швеция – Ветерн. Гренна е известна със своите захарни пръчки, бастунчета или бонбони с най-различни цветове и аромати. Тук буквално на всеки ъгъл ще видите работилница за такива близалки, където се демонстрира пред зрителите как се прави този захарен деликатес. Всяка работилница си има и собствен магазин. Днес тези бонбони се правят само в Гренна и се произвеждат в най-различни форми, размери и цветове. Но класическия оригинал polkagris е в червено и бяло с вкус на мента. Тази рецепта е включена в националната шведска "готварска" книга. Вечерта пристигане в Стокхолм. Настаняване в хотел Вечерта пристигане в Стокхолм. Настаняване в хотел. Нощувка.

4 ден – Стокхолм – туристическа обиколка
Закуска. Стокхолм – една от най-красивите столици в света, е разположен върху 14 острова, които са свързани помежду си с 57 моста. Този град се отличава със своите елегантни сгради, зеленина, чист въздух и близостта си до водата. Средновековното сърце на този вълшебен град е Гамла Стан, където Балтийско море се среща със синьото езеро Меларен. Целият град, заедно със съседния му остров – Ридархолмен, прилича на жив пешеходен музей - наситен е със забележителности, атракции, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Туристическата програма включва посещение на сградата на Кметството, известно със своите великолепни приеми и интригуваща история. В него се намира забележителната Синя зала, където всяка година на 10 декември кралят на Швеция връчва четири от общо петте Нобелови награди - за физика, за химия, за медицина и биология, и за литература. Единственото изключение е Нобеловата награда за мир, която се връчва в кметската зала на Осло. След вечерята в Синята зала нобеловите лауреати, кралската фамилия и гостите танцуват в Златната зала с нейните 18 милиона златни мозаечни плочки. Свободно време. Възможност за *круиз по каналите на Стокхолм. Нощувка.

5 ден – Стокхолм – Йоребру – Карлстат – Лилехамер
Закуска. Отпътуване за прочутото планинско градче Лилехамер, което през 1994 г. бе горд домакин на Зимните олимпийски игри, и което очарова с типичните скандинавски дървени сгради, спокойната атмосфера и приказната гледка към езерото Мьоса. По пътя ще направим две почивки в градчетата Йоребру (разположено на западния бряг на езерото Йелмарен) и Карлстат (разположено около устието на река Кларелвен на северния бряг на най-голямото езеро в Швеция Венерн). Пристигане и настаняване в хотел. Нощувка.

6 ден – Лилехамер – Далснибба – Гайрангер – круиз Гайрангер/Хелесилт (Гайрангер фиорд) – Олесун
Закуска. Потегляме към един друг свят – този на фиордите. Отправяме се към планината Далснибба, където има специално изградена панорамна площадка към Гайрангер - перлата в короната на всички известни фиорди на Норвегия. Великолепният пейзаж на фиорда се разкрива от височина 1500 метра. След кратката фотопауза продължаваме към градчето Гайрангер, откъдето започва вълнуващия круиз по Гайрангер фиорд, защитен от ЮНЕСКО природен обект от Световното наследство. Неговата изключителна природна красота се дължи на тесните и стръмни кварцови скални стени, които се издигат на височина от 1400 м в Норвежко море и слизат на дълбочина до 500 м под морското равнище. По отвесните скали на фиорда се наблюдават - известните водопади Брачното було и Седемте сестри. След края на круиза, продължаваме към Олесун, смятан за един от най-красивите градове в Норвегия, разположен върху седем острова. Пристигане в града, разположен в подножието на Сънмьорските Алпи. Настаняване в хотел. Градският център заема островите Аспьой и Норвьой и се смята за най-емблематичната местна атракция заради множеството спираловидни кули и островърхи сгради с пъстроцветни елементи и изящни орнаменти, които придават на Олесун необичайно приказен характер. Нощувка.

7 ден – Олесун – Нордфиорд – Согндал – Боргунд – Лердал
Закуска. Отпътуване за градчето Лердал. Пътят ни ще премине покрай известния Нордфиорд - разположен между красивия Гайрангерфиорд и величествения Согнефиорд, както и под най-големия ледник в Европа – Йостедалсбреен. Живописният пейзаж ни предлага още зелени пасища, ливади и традиционните норвежки къщи с чимови покриви, върху които през лятото растат диви цветя. Преди да се настаним в хотела в селцето Лердал, характерно със своите запазени 161 къщи от 18 век, ще направим кратка пауза в намиращото се недалеч селце Боргунд, където е запазена т.нар. Църква на викингите. Някога на територията на Норвегия е имало над 1000 старинни църкви от времето на викингите, но до наши дни са останали едва 28. Църквата в Боргунд е построена през XII век и макар точно в този период да започва приемането на християнството, викингите продължават да спазват някои езически ритуали, като поставянето на четири драконови глави на покрива, за да ги пазят от злите сили. Настаняване в хотел в Лердал. Вечеря. Нощувка.

8 ден – Лердал – Флом – *железница Флом / Мирдал – *круиз Флом (Аурландсфиорд-Согнефиорд) – Гудванген (Нерьойфиорд-Согнефиорд) – Вос – Берген
Закуска. Пътувайки през най-дългия тунел в света Лердал (24,5 км), стигаме до градчето Флом – мечтана дестинация за всички пътешественици. От 7-те панорамни спирки на влака навярно най-интересна е водопадът Кьосфосен, който се стича в зигзагообразно направление в продължение на цели 225 метра, като долната част на водопада е с височина 93 метра. Програмата продължава с круиз по желание по магнетичния Согнефиорд, чиято неповторима гледка създават стремително извисяващите се в небесата скали. Той е най-големият в Норвегия и вторият по големина в света. Круизът започва от Флом по Аурландсфиорд, продължава през Нерьойфиорд - част от списъка със световното богатство на ЮНЕСКО заради несравнимата си природна красота, богатството от величествени гледки и звуци. Крайната ни спирка е Гудванген. Маршрутът продължава през китните части около Вос, за да завърши този ден с Берген – най-често наричан „вратата към фиордите”, първата столица на обединена Норвегия до 1299 г. Пристигане и настаняване в хотел. Препоръчваме на онези, които искат да видят този приветлив град от птичи поглед, да се изкачат със зъбчатата железница до върха на хълма Фльоен. Пътуването отнема само 7-8 минути, а панорамата, която се разкрива от платформата на височина 320 м към прилежащите острови и фиорди, е страхотна. Разхождайки се по улиците и парковете в Берген, не можете да избегнете статуетките на тролове. Нощувка.

9 ден – Берген – Хардангерфиорд – водопадът Вьорингфос – Гейло – Осло
Закуска. Отправяме се към норвежката столица Осло. Пътят ни минава през областта Хардангер, с право наричана северната градина на Европа. Тази норвежка област е разположена на обширни територии около едноименния фиорд, върху гледчерите Фолгефона и Йекулен и на изток в границите на националния парк Хардангервида – най-голямото плато в Северна Европа. Със своите 179 км Хардангерфиорд е вторият по големина в Норвегия. Ще се запознаем отблизо и с най-известния водопад в страната – Вьорингфосен, чиито води падат с оглушителен тътен от 182 м височина. На специално изградена панорамна площадка ще направим кратка фото пауза, след което продължаваме към Осло с попътна спирка в Гейло – най-стария и най-луксозния зимен курорт в Норвегия. Пристигане в норвежката столица, разположена на брега на живописния Ослофиорд. Настаняване в хотел. *Вечеря. Нощувка.

10 ден – Осло – туристическа обиколка
Закуска. Туристическата обиколка на Осло включва най-важните забележителности: сградата на Кметството, Опера – шедьовър (с 1100 помещения), в Катедралата разположена на главния площад в Осло – Сторторгет. На малък хълм в центъра на града, в единия край на главната пешеходна улица Карл Йохан се намира Кралският дворец, Кралският парк, който допринася за очарованието на двореца, е един от най-големите паркове в страната. Още един парк – обект на голям интерс, е паркът Фрогнер или известен повече като Скулптурен парк Вигеланд. В туристическата ни програма е включено и посещение на Музея на викингите, в който са изложени оригинални викингски кораби отпреди 1000 години, както и каруци, шейни, сечива и други интересни предмети от епохата на викингите. В свободното ви време ви предлагаме възможност за круиз с корабче из Ослофиорд - дълъг участък, осеян с острови. Нощувка.

11 ден – Осло – София
Закуска. Трансфер до летище Гардермьоен в Осло. Излитане в 11:35 часа с полет на A/K Lufthansa. Кацане на летище Мюнхен в 13:45 часа. Излитане от летище Мюнхен в 15:45 часа. Кацане на летище София в 18:35 часа.

 Хотели 3*** и 4****

На човек в 
двойна стая

Доплащане за
единична стая

Цена за 3-ти човек 
на доп. легло

Цена за дете до 12г. с двама
на доп. легло

20.07.17 – 30.07.2017

1619 € / 3173 лв.

550 € / 1078 лв.

1469 € / 2879 лв.

1099 € / 2154 лв.

Пакетната цена включва:

- Самолетен билет София – Франкфурт – Копенхаген с А/К Lufthansa;
- Самолетен билет Осло – Мюнхен – София с А/К Lufthansa;
- Трансфер летище Копенхагeн – хотел Копенхаген;
- Трансфер хотел Осло – летище Осло;
- Транспорт с местен автобус по време на целия маршрут от Копенхаген до Осло;
-10 нощувки със закуски на бюфет и 1 вечеря в централно разположени 3*** и 4**** хотели, както следва:
- 2 нощувки със закуски в Копенхаген в Richmond Hotel 3***;
- 2 нощувки със закуски в Стокхолм в Clarion Stokholm Hotel 4****;
- 1 нощувка със закуска в Лилехамер в Lillehammer Hotel 4****;
- 1 нощувка със закуска в Олесун в First Atlantica Hotel 4****;
- 1 нощувка със закуска и вечеря в Лердал в Laerdal Hotel 3*** или подобен;
- 1 нощувка със закуска в Берген в Comfort Holberg Hotel 3***;
- 2 нощувки със закуски в Осло в хотел Comfort Karl Johan 3***;
- Туристическа обиколка на Копенхаген с местен екскурзовод на български език ~ 4 часа;
- Туристическа обиколка на Стокхолм с местен екскурзовод на руски език ~ 4 часа;
- Включено посещение и входна такса на Кметството на Стокхолм по време на обиколката;
- Туристическа обиколка на Осло с местен екскурзовод на руски език ~ 3 часа;
- Включено посещение на кметството в Осло по време на обиколката;
- Включено посещение и входна такса на Музея на викингите в Осло по време на обиколката;
- Круиз по Гайрангерфиорд от Гайрангер до Хелесилт с водопадите Седемте сестри и Брачното було;
- такса за панорамната площадка от планината Далсниба към Гайрангерфиорд;
- такса за панорамната площадка към водопада Вьорингсфос;
- всички пътни и фериботни такси по маршрута, вкл. такси за тунели и мостове;
- представител на фирмата – водач на групата;
- Медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 €

Пакетната цена не включва:
- Летищни такси (подлежат на препотвърждение) – 133 € (към дата 27/10/16)
- Доплащане за вечери на 3-степенно меню или бюфет при минимум 10 човека, както следва:
В хотела в Копенхаген – 37 € на вечер
В хотела в Стокхолм – 37 € на вечер
В хотела в Лилехамер – 37 €
В хотела в Олесун – 30 €
В хотела в Берген – 37 €
В хотела в Осло – 37 € на вечер
- Допълнителни мероприятия при минимум 10 човека:
- Круиз по каналите на Копенхаген ~50 минути – 16 €;
- Круиз по каналите на Стокхолм ~1 ½ часа – 33 €;
- Пътуване с железницата Флом до Мирдал и обратно – 50 €
- Круиз из Согнефиорд (Аурландсфиорд – Нерьойфиорд) Флом – Гудванген ~2 часа – 35 €;
- Круиз по Ослофиорд ~2 часа – 41 €

Условия за резервация:
- депозит – 50% от пакетната цена при сключване на договор; 
- доплащане – 35 дни преди датата на отпътуване.

Забележка:
Допълнителните мероприятия и вечерите се заявяват и заплащат предварително в България при доплащането!!!
Минимален брой туристи - 20
Необходими документи: задграничен паспорт или лична карта с 3-месечна валидност; няма санитарни и медицински изисквания за пътуващите в страните по маршрута.

 - Круиз по каналите на Копенхаген ~50 минути – 16 €;

- Круиз по каналите на Стокхолм ~1 ½ часа – 33 €;

- Пътуване с железницата Флом до Мирдал и обратно – 50 € 

- Круиз из Согнефиорд (Аурландсфиорд – Нерьойфиорд) Флом – Гудванген ~2 часа – 35 €; 

- Круиз по Ослофиорд ~2 часа – 41 € 

 Забележка: Допълнителните мероприятия и вечерите се заявяват и заплащат предварително в България при доплащането!!!


ВХОДНИ ТАКСИ С ИНФОРМАТИВЕН И ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР

Копенхаген:
- Музея към двореца Амалиенборг – 95 DKK (10:00 – 16:00)
- Замъка Розенборг – 105 DKK (09:00 – 17:00)
- Комбиниран билет Амалиенборг/Розенборг, валиден за 36 часа – 145 DKK
- Приемните кралски зали на двореца Кристиянсборг – 90 DKK (10:00 – 17:00)
- Комбиниран билет за приемните кралски зали на двореца Кристиянсборг с руините и кралските конюшни – 150 DKK (конюшните са отворени 13:30 – 16:00)
- Изкачване до купола на Мраморната църква (Фредерикскиркен) – 45 DKK (10:00 – 16:00)
- Атракционен парк Тиволи – 110 DKK (10:00 – 23:00); всяка отделна атракция – 25 DKK

Стокхолм:
- Кралския дворец (кралските апартаменти, съкровищницата и музея Кронор) – 160 SEK (09:00 – 17:00)
- Морския музей Васа (единствения запазен кораб от 17 в. в света –пример за военен галеон, великолепно украсен със 700 издълбани фигури, за съжаление потънал при първото си плаване и изваден от водата след 333 години) – 130 SEK (08:30 – 18:00)
- Нордическия музей (културно-исторически, проследяващ историята на Швеция от 16 век до наши дни) – 100 SEK (09:00 – 18:00)
- Музея на открито Скансен (върху 330 хектара площ са събрани около 150 къщи, сгради, стопански постройки, работилници, ферми и други интересни предмети от бита на цяла Швеция, както и зоологическата градина на Стокхолм) – 180 SEK (10:00 – 20:00)
- ЦЪРКВАТА НА ВИКИНГИТЕ В БОРГУНД – 90 NOK (08:00 – 20:00)

Берген:
- Двупосочен билет за зъбчатата железница Фльойбанен – 90 NOK (07:30 – 23:00)

Осло:
- Кралския дворец – 135 NOK (беседи на английски език се провеждат в 12:00, 14:00, 14:20 и 16:00 часа)
- Парк Вигеланд – вход безплатен
- Музея Фрам – 100 NOK (09:00 – 18:00)
- Музея Кон-тики – 100 NOK (09:30 – 18:00)

Парична единица на Дания – датска крона (DKK), 1 € ~ 7.44 DKK
Парична единица на Швеция – шведска крона (SEK), 1 € ~ 9.80 SEK
Парична единица на Норвегия – норвежка крона (NOK), 1 € ~ 9.05 NOK

Абонамент за newsletter