Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
навагио, закинтос

Остров Закинтос – цветето на Изтока

Остров Закинтос е третия по големина (след остров Кефалоня и остров Корфу) и втори по население Йонийски остров, надарен с плодородни долини и умерен климат. Известен е международно с името Занте и е разположен е на 15 км. западно от Пелопонес и на 13,5 км. южно от най-големия йонийски остров – Кефалоня. Площта му е 406 кв. км., а крайбрежната ивица с дължина 123 км. предлага изключително разнообразие – ситен пясък, по-едър или изгладени от морето камъчета.

Икономиката на острова се основава на земеделието и туризма. Отглеждат се маслини, грозде, цитрусови плодове и сорт изключително ароматни ягоди. Известен е със зехтина и виното си. Интересно е, че е прочут и с отглеждането на коне за езда, а посетителите могат да се насладят на чудесните гледки, яздейки край морето.

На остров Закинтос се полагат огромни грижи за опазването на два застрашени животински вида, а именно морската костенурка Карета Карета и тюлена монах.
карета карета, закинтос

Островът е известен в древността с много имена – Якинтос, Диакинтос, Закита, Ирия.
Омир споменава остров Закинтос в Илиада и Одисея, твърдейки, че първите заселници тук били синът на цар Дарданос, владетел на древното царство на Фригия – Закинтос и неговите войници. Според древногръцката митология в последствие островът бил завладян от цар Аркесий от Кефалоня, а след това от Одисей от Итака.

През Средновековието остров Закинтос е част от Византия. По-късно, заедно с остров Кефалоня става графство на Неаполитанското кралство. За кратко е владян и от османците, но венецианците го откупуват от тях и управляват от 1484 г. до 1797 г. Именно те нарекли остров Закинтос Fioro di Levante – Цветето на Изтока, тъй като тук се срещат над 7 000 вида цветя, а венецианското архитектурно влияние е оставило своя отпечатък върху Занте.
занте, закинтос

Районът на Северозападна Гърция, в който попада и остров Закинтос, е един от най-силно сеизмичните в страната. След опустошителното земетресение през 1953 г. и последвалия пожар, редица исторически сгради и църкви са изгорени до основи. Въпреки, че тези сгради и съкровищата, които пазели, изчезнали, градът бил възстановен при спазване на предишната архитектурна структура и следвайки план на строги противоземетръсни спецификации.

Разхождайки се из града не може да пропуснете площада Соломос, обграден от сгради с характерни за острова архитектурни особености – дъговидна форма на прозорците и аркадите. В центъра се намира бюстът на Дионисиос Соломос- национален поет на Гърция, роден тук пред 1798 г. Тук се намират и обществената библиотека (с 55 000 тома) и Пост-Византийския музей, където се пазят статуи, гарнирани със злато, икони и художествени дърворезби.
площад соломос, закинтос

Популярно място за разходка е Страда Марина или крайбрежната улица на Закинтос, която води от площада Соломос до църквата на патрона-светец Дионисий. Днес мощите му се пазят в църквата “Св. Дионисий”, една от малкото оцелели постройки след земетресението през 1953 г. За празник на острова се счита 24 август, когато хора от цялата страна идват за да почетат светеца, да се включат в шествието, да видят зарята и чуят звука на корабните сирени в чест на Св. Дионисий.

На площад Св. Марко през 1797 г. революционерите изгорили Либро д’Оро или официалната книга на благородниците на Венецианската република и засадили дървото на свободата. Днес площадът е основно място за срещи на местните жители, а тук се намира Музеят на Соломос и Калвос.
църквата Св.Дионисй, Закинтос

Друго място за разходка е улица Александрос Ромас, която започва от площад Св. Марко и прекосява почти целия град. Тази улица със своите впечатляващи арки е била основен търговски център на Занте през вековете.

Още една забележителност е Венецианската крепост на хълма Бохали. Смята се, че тя е построена на мястото на древен акропол. През 1479г. укреплението на хълма било напълно разрушено от османците, а през XVI в. венецианците допълват и укрепват крепостта.

Занте ви пленява с още много прекрасни места. Най-известното сред тях е плажа Навагио (от гр. „корабокрушение“) – изолиран залив, който се нарежда сред едни от най-известните и най-фотографирани плажове в Европа.
навагио, закинтос

Името на залива, според местно предание, е свързано с корабокруширал търговски кораб. В скалите намерили икона на Богородица, излъчваща светлина, която ту гаснела ту пак светвала, сякаш викала хората да я намерят. Построили манастир, в който поставили иконата и го нарекли Богородица Анафонитрия (викаща, зовяща).
Друга версия са останките на контрабандистки кораб, които круширал в следствие на гонението и лошите метеорологични условия през 1983 г. Екзотиката на тюркоазения залив, подсилена от мистиката на все още съществуващите корабни отломки, правят това място изключителна туристическа атракция.

Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с красивите си пейзажи, с някои от най-добрите плажове, с динамичния нощен живот и лесен достъп до другите Йонийски острови, Закинтос се нарежда сред най-пищните и красиви гръцки острови и е мечтана дестинация за любителите на туризма и пътешествията от цял свят.
закинтос

Сподели статията

Абонамент за newsletter