Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Nemrut

Екскурзия Мардин и Немрут – древна Месопотамия 2024

Пътешествие из Северна Месопотамия (Югоизточна Турция) - една древна земя между реките Тигър и Ефрат

8 дни, 7 нощувки, 7 закуски

Маршрут: СОФИЯ - ИСТАНБУЛ - МАРДИН - ДАРА - МИДЯТ - ДИАРБЕКИР - НЕМРУТ - УРФА - ГЮБЕКЛИТЕПЕ - МАРДИН -ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

1 ден - София- Истанбул (600 км)
Отпътуване от София до Истанбул (трансфер с автобус). Вечерта ще се настаним в хотел близо до летище Сабиха за нощувка.

2 ден - Истанбул - Мардин
Закуска - "сух пакет". Трансфер до летището за полета ни в 06.45 ч. Полетът ни продължава час и петдесет минути. Кацане в Мардин в 08.35 ч. Трансфер и настаняване хотел Kaya Ninova 4*. Разходка в приказния град Мардин - един музей на открито, един древен изпълнен с история и красива архитектура град, който ще ви плени завинаги. Старият град на Мардин е обявен за исторически и културен резерват под защита на държавата и строителството на нови сгради е забранено. Мардин е и градът където заедно живеят представителите на различни религиозни общности. Ще се разходим по чаршиите и ще опитаме най-вкусната леблебия в Турция. Ще видим най-интересните обекти в града: Улу Джами - построена през XII-ти век, медресето Зинджирийе построено през 1385-та година, джамиите Лютфийе и Шехидийе построени през 1371-ва година, джамията Дейрюлзафаран Шейх Зъррар, чийто строеж приключва в периода на управление на султан Неджметтин Ългази и църквата Кърклар намираща се в центъра на града и построена през 596-та година в чест на мъченика Мар Бехнан и сестра му Сара. Ще видим изображенията на Шахмаран почитана в Мардин за която се счита, че е повелителка на змийте и пазителка на мъдростта. Местните вярват, че някога тя е живяла в крепостта, която овенчава града. Ще опитаме най-вкусните кълцани кебапи в ресторантчето “Кебапчийница на Ръдо” недалеч от банката Йапъ Креди на главната улица. Нощувка.

3 ден - Мардин –Дара – Мидят – Мардин (200 км)
Закуска. От терасата на хотела ни, ще можем да се насладим на изумителна панорама на града. Отпътуване към античния град Дара. Наричат този скален комплекс турската Петра, защото наистина напомня древн град в Йордания, макар и в умален мащаб. Останките от този античен град се намират на тридесетина километра от Мардин. Първоначално градът е бил некропол от скални хралупи, където са открити костите на десетки хиляди хора. Некрополът сега е музей вътре в скалите. Специалисти са стигнали до извода, че некрополът е съществувал хилядолетия. Дара е уникално място, което те поразява още щом го видиш.  Казват, че името й идва от персийския цар Дарий. Градът е новооснован през 505 година от император Анастасий I и ставал място на ожесточени битки. Построен е след избухналата през 502 г. персийска война, за да подобри стратегическата позиция на римляните. Може би по това време в скалите е бил издълбан и християнски храм, защото са открити рисунки на Дева Мария и Иисус в скута й. Смята се, че тук са е заселила една от най-старите православни общности в света - сюрианите. През VI - - VII век Дара била окончателно завоювана от арабите и с това настъпва упадъка й. Ще спрем да разгледаме и един от най-важните обекти в района -манастирът Дейрюлзаферан. По тези места още през средата на I-ви век, са се появили християнски общности, като техен главен град е Мидят с множество християнски църкви. Манастирът е построен през 493-та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937-ма година той остава център на сюрянидската религия. Към обед ще пристигнем в Мидят. Мидят е известен с красивите си каменни къщи с красиви каменни орнаменти. Много различни империи са управлявали този старинен град, които са определели облика му днес. От тук са минали асирийци, арменци, перси, римляни и османци. Тук живее голяма общност от християни, които са известни със своята сръчност и са изключителни каменоделци, дърворезбари и бижутери. На близо се намира Кафро - етнографско село с множество възстановени християнски къщи в което ще спрем за по кафе. Следобед ще посетим не по-малко величествения манастир „Св. Гавраил” (на турски „Мор Габриел”). Основан е през 397-та г. от Св. Самуил и св. Симеон. Цялостната му реставрация завършва през 1997 г. и сега грее в пълния си блясък. Има поверие, че ако човек 7 пъти дойде в него, става хаджия. Св. Гавраил (Габриел) пристига в него през VII-ми век и това е големият разцвет за манастира. В този си вид всъщност той е от 1619-та година.  Връщане в Мардин. Нощувка.

4 ден - Мардин – Диарбекир – планината Немрут (240 км)
Закуска. Отпътуване към Диарбекир. Това е град-крепост, разположен на бреговете на река Тигър. Заобиколен от крепостни стени високи 8 метра, с 82 кули и четири порти в римски стил. Ще се разходим за снимки и обяд и ще продължим към митичната планина Немрут с височина 2134 метра, разположена в близост до върховете Анкар в Анатолия, Настаняване в хотел Nemrut Euphrat Hotel. Очаква ни вълнуващ залез, на място, което ще плени съзнанието и емоциите ви завинаги. Намирашата се на върха гробница на Комагена Антиох датира от I век пр. Хр. Статуи, високи 9 метра, изобразявали както самия него, така и божества, въплътени в глава на орел или лъв. По време на иконоборството, главите били отстранени от статуите и пруснати из местността. Гробницата е била открита през 1881 година, а през 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Нощувка.

5 ден - Немрут - Урфа 
След закуска отпътуваме за град Урфа. Следобед ще се настаним в хотелът ни в Урфа за нощувка.По желание вечеря в местен ресторант с местна музика и кухня.

6 двн - Урфа - Гьобекли тепе – Мардин (220 км)
След закуска ще разгледаме Урфа (Шанлъурфа) - един от най-старите християнски градове в света, създаден около 300 години пр.Хр. Според легенди, тук се е родил пропокът Аврам. Ще се разходим около прочутото езеро със седем вида риба, което според легендите се е образувало след като брата на Аврам се опитал да го изгори.  Отпътуване към Гьобекли тепе – там са впечатляващите руини на най-старото светилище в света. Това е една от най-мистериозните структури, създавани някога от човека. Възрастта на Гьобекли тепе е поне 12 000 години, не по-малко от X хилядолетие до новата ера. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи на каменните колони, предствляващи обикновено някакви животни. Комплексът е засипан с пясък в VIII хилядолетие до новата ера. Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но не се знае истинската му значимост. Предполага се, че обектът под хълма е византийско гробище. Едва след като през 1994 г. местен овчар разкопава една от колоните и открива релеф на странно животно, започват разкопки организирани от Немския археологически институт в сътрудничество с музея в Шанлъурфа. Скоро става ясно, че се касае за находки от каменния век. Досега са разкопани само 5% от целия комплекс. Немският археолог Клаус Шмид предполага, че Гьобекли тепе представлява древно култово съоръжение. Изграждането му започва още през мезолита и продължава няколко хилядолетия. След края на VIII хил. пр.н.е. е бил зарит и изоставен. Продължаваме към Мардин. Нощувка.

7 ден - Мардин
Днес ще си почиваме в Мардин. Ден за разходка, снимки, почивка и последни покупки. Нощувка.

8 ден - Мардин – Истанбул – София
Закуска. Трансфер до летището за полет в 09.05 ч. Пристигане в Истанбул в 11.05 ч. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Цените  за ранни записвани до 30.01.24 г.

 дати на пътуване

 На човек в двойна стая

 Трети възрастен

 

 Единична стая

28.04.2024 - 05.05.2024

1840 лв. 1640 лв.

1840 лв. 1640 лв.

2590 лв. 2390 лв.

19.05.2024 - 26.05.2024

1840 лв. 1640 лв.

1840 лв. 1640 лв.

2590 лв. 2390 лв.

 01.09.2024 - 08.09.2024

1840 лв. 1640 лв.

1840 лв. 1640 лв.

2590 лв. 2390 лв.

22.09.2024 - 29.09.2024

1840 лв. 1640 лв.

1840 лв. 1640 лв.

2590 лв. 2390 лв.

06.10.2024 - 13.10.2024

1840 лв. 1640 лв.

1840 лв. 1640 лв.

2590 лв. 2390 лв.

Пакетните цени включват:

- Самолетен билет Истанбул - Мардин - Истанбул с чекиран багаж 15 кг
- 4 (2+2) нощувки със закуски в хотел Kaya Ninova 4* или подобен в Мардин
- 1 нощувка със закуска в хотел Nemrut Euphrat Hotel 3* Немрут
- 1 нощувка със закуска в Урфа в хотел Tessera Butik Hotel или подобен
- 1 нощувка със закуска в хотел 3*/4* в Истанбул
- всички трансфери по програмата
- трансфер хотел - летище в Истанбул
- всички турове и посещения по програма
- всички входни такси на посещаваните обекти по прорама
- лицензиран екскурзовод за Турция
- медицинска застраховка включваща покритие Covid-19

Пакетните цени не включват:

- трансфер с автобус/микробус или самолетен билет София - Истанбул - София
забележка:
трансфера София - Истанбул - София с автобус/микробус при 12 човека - 160 лв.
самолетен билет София -Истанбул - София - цена при записване.
- други хранения и напитки извън тези в програмата
- лични разходи
- застраховка Отказ от пътуване
- бакшиш за шофьора и екскурзовода 15 евро

Условия за резервация:
- Начин на плащане: депозит – 30% на човек, доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.
- Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 12 туристи.
- Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
- Няма визови, санитарни и медицински изисквания.
- Необходими документи: валиден задграничен паспорт; за деца до 18 г,. пътуващи с един или без родител, нотариално заверено пълномощно от единия или двамата родители!
- Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата
- Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват със ЗАД „Армеец“, или “Bulstrad Life Vienna Insurance Group”.
- Програмата не е подходяща за лица с намалена или ограничена подвижност.
- Използвани транспортни средства по програмата: автобус и самолет.

 Описание на хотелите:

Kaya Ninova Hotelhttps://www.kayaninovaotel.com
Местонахождение: Хотелът се намира в сърцето на стария град Мардин. Помещава се в древен замък и е заобиколен от исторически сгради и търговси улици. Разполага с 46 стаи, 86 легла, закрит ресторант и ресторант тераса с общо 600 места.
Стаи: Всички стаи са обзаведени с бутикови мебели в стар стил и разполагат с: климатик, мини бар, сейф, електрическа кана, зареждане с чай и кафе, баня с душ кабина, тоалетна, сешоар, телефон в банята и стаята и сателитна телевизия.

Hotel Nemrut Euphrathttp://www.nemruteuphrathotel.com
Местонахождение:Разположен в границите на националния парк Mount Nemrut, хотел Euphrat Nemrut ще ви очарова със своето уникално местоположение и спираща дъха атмосфера в центъра на историческото място Komagene.
Стаи: Стандартна двойна стая разполага с: голямо легло или две отделни легла, WIFI, LCD телевизор, минибар, директен телефон, климатик, ламиниран под, баня, тоалетна, сешоар. 

Абонамент за newsletter