Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Единбург

Шотландия 2023

Предлагаме ви незабравимо пътуване в една мистична земя с магнетична природа и многобройни романтични замъци

7 дни,6 нощувки, 6 закуски, 4 вечери

Маршрут: София – Единбург – параклис Рослин – Фърт ъф Форт - Фолкърк – Сейнт Андрюс – Дъндий – двореца Гламс – замъка Дънотр – Абърдийн – Инвърнес – езерото Лох Нес – замъка Ъркърт – Форт Уилям - замъка Ейлиън Донан - остров Скай – Гленфинан – Лох Ломонд – Глазгоу

1 ден - София - Единбург - параклис Рослин - Единбург
Рослин Чапел. Започнала съществуването си като частен параклис за семейство Сенклер през 1456 г., тази привидно малка църква крие тайни, останали неразгадани до днес. Нейните изумителни каменни резби провокират учените, които упорито се опитват да ги дешифрират; и въображението на писатели като Дан Браун, който в романа си „Шифърът на Леонардо“ умело манипулира информацията за тайните общества, пренаписва библейската история за Христос и отвежда героите си в Рослин и неговата църква в опит да разгадаят тайнствени кодирани послания. И тъй като „времето и приливът никога не чакат“ (Уолтър Скот), отнасяйки всичко, остават само легендите, една от които разказва за масоните и Светия Граал, скрит във филигранно изработената Колона на чирака в параклиса. Продължаване за Единбург - столицата на Шотландия, която подобно на пеперуда преминава през сложна метаморфоза, за да се превърне от „стар пушливец“ в елегантен неокласически град – „Атина на Севера“. И както римският бог на времето Янус има две лица - готическо и неокласическо, разказващи истории за заспали вулкани, ледникови епохи, средновековни небостъргачи и кралски резиденции, за дързостта на младостта, неоябтността на хоризонта и... Хари Потър. Разходка по Кралската миля на Стария град, Принцес стрийт, хълма Калтън, площад Сейнт Андрюс. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 ден - Единбург - Келпис - Фърт ъф Форт - Фолкърк - Уолъс Монюмънт - Сейнт Андрюс - Дъндий
Закуска. Отпътуване за Хиликс Парк, дом на митичните Келпис - най-впечатляващата арт инсталация в Шотландия, представяща най-големите скулптури на коне в света. Внушителната стоманена композиция, поставена в началото на канала Форт и Клайд, респектира с колосалния си размер и нестандартната си техническа реализация. Макар според шотландската митология келпис да обитават местните реки и езера и символиката им да не е изцяло положителна, тяхната сила и необуздана стихийност хармонира с исторически оправданата представа за шотландците като хора със силен дух, изострено чувство за справедливост и безгранично желание за независимост. Попътен фотостоп на трите моста на Фърт ъф Форт - достижение на съвременната шотландска инженерна мисъл в традициите на Шотландското просвещение. Продължаване към Колелото на Фолкърк, свързващ канала на реките Форт и Клайд с Юниън Канал на височина 35 м. Едно от инженерните чудеса на Шотландия, разполагащо с единствената в света система за пълно завъртане на трансферираните кораби за само 4 минути, използвайки точно толкова енергия, колкото е необходима, за да заври водата в 8 чайника. Пример за деликатната симбиоза между съвременната инженерна мисъл и виртуозното естетическо изпълнение. Следваща спирка на монумента на Уилям Уолъс, посветен на борбата на шотландците за независимост, чийто героизъм вдъхновява създаването на култовата холивудска продукция „Смело сърце“. Пристигане в Сейнт Андрюс - мека на голфа и дом на най-старото голф игрище. Разходка сред средновековните руини на най-голямата катедрала в Шотландия и Замъка на епископа, четириъгълника на колежа „Сейнт Салватор“, част от на най-стария университет в страната, предпочитан от много кралски особи - включително принц Уилям, който среща по време на следването си там бъдещата херцогиня на Кеймбридж и кралица на сърцето му - Кейт Мидълтън. Продължаване за Дъндий. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ден - Дъндий - замъка Гламс - замъка Дънотр - Абърдийн
Закуска. Кратка разходка из Дъндий - музея за дизайн V&A, проектиран от световноизвестния японски архитект Кенго Кума, кораба на шотландския изследовател Робърт Скот - „Диксавъри“, запознаване с комикс героите на Шотландия. Отпътуване за замъка Гламс - най-призрачният от всички шотландски замъци, вдъхновил барда на английската литература Уилям Шекспир за написването на трагедията „Макбет“, чиито герои оживяват в цветните му градини като в картини на Моне, изваяни от дърво; място, където кралицата майка Елизабет прекарва своето детство и ражда сестрата на днешната кралица Елизабет 2 - Маргарет. Залата за игра на карти с дявола и залата на Дънкан са само две от мистичните нишки, вплетени в мистериозната история на този единствено „средновековно възможен“ готически шедьовър. Продължаване към замъка Дънотр, кацнал дръзко на висока скала, надвиснала над абърдийнското крайбрежие, с репутация на един от най-привлекателните в Шотландия. Неслучайно силуетът му се е превърнал в декор на много холивудски филмови продукции - включително „Игра на тронове“. Руините му са впечатляващи, гледките - зашеметяващи. Прибоят на Северно море се разбива в почти отвесните му скали от три страни, превръщайки го в максимално защитена територия от времето на пиктите, в непревземаема крепост за викингите и в сигурно скривалище за кралските регалии по времето на Оливър Кромуел и неговата Република. Пристигане в Абърдийн - град среща: среща на две реки, среща с „гранитното лице“ на средновековна Шотландия, среща с мъдростта на абърдийнския университет, с детството на Байрон и първите творчески опити на Ани Ленъкс. Настаняване в хотел в Абърдийн. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Абърдийн - Инвърнес - Лох Нес - замъкът Ъркърт - Форт Уилям
Ранна закуска. Отпътуване за Инвърнес - административен център на шотландскта планинска област, разположен на река Нес, в близост до който се разгаря една от най-значимите битки в историята на Шотландия и Великобритания - при Кълоден, последен опит на Стюартите да си върнат британския престол. Сблъсък на неравностойни сили - на шотландските хайлендци и британската армия, на католици и протестанти, на Севера и Юга. Туристическа програма в столицата на Хайлендс. Продължаване към езерото Лох Нес и замъка Ъркърт. Езерото Лох Нес може и да е второ по големина след Лох Ломонд в Шотландия, но е езерото с най-голям воден обем. Славата му се дължи не само на удивително красивите пейзажи по бреговете му, но и на митичното чудовище Неси. Независимо дали съществува или не, дали всичко изписано за него е само красива легенда, ревниво пазена в дълбините на езерото, историята му вдъхновява създаването на книги и филми, провокира развитието на цяла индустрия, свързана с представата за него, и привлича много туристи. Чудовище или добронамерено създание от приказките - това е загадката, която ще трябва да решим по време на круиза ни по водите на езерото. На брега на Лох Нес, на скалист полуостров, откъдето се открива най-добрата гледка към езерото и околностите, се издигат руините на замъка Ъркърт. Турбулентната му история пази спомена за времето, когато той е бил укрепление на пиктите, минава през превземането му от Едуард 1 по време на Войните за независимост, стига до момента на превръщането му в руини и разказва за неутолимата жажда на хайландците за свобода. Продължаване към Форт Уилям и настаняване в хотел в района. Вечеря. Нощувка.

5 ден -Форт Уилям - замъка Ейлиън Донан - остров Скай - Гленфинан
Ранна закуска. Отпътуване за остров Скай през моста Скай. Фотостоп на замъка Ейлиън Донан - островът на сейнт Донан. Вълшебно и романтично място, запечатано в лентите на редица холивудски продукции, включително за Джеймс Бонд и Елизабет 1. Разрушаван и възстановяван неколкократно, подобно на птицата феникс той възкръсва от пепелта на руините, за да разкаже притчата за несломимия шотландски дух, устояващ на всички превратности, и отстояващ правото си на собствена идентичност. Продължаване за остров Скай. Наричат Скай „любимото място на фотографите“, защото тук природата е изваяла удивителни шедьоври, чийто образ, вкаменен в обектива на времето, разказва за величието на Твореца и преклонението на човешкия дух пред него. Суровите северни ветрове и стихийната игра на вълните са оформили през дългата геологична история на острова пленителни пейзажи, чиято грандиозност респектира човешките сетива. Вулканични плата, небесносини езера, скокливи водопади, любопитни скални образувания, назъбени скали, тучни пасища, каменни къщи и замък, защитен по магичен начин, изплитат мистичната атмосфера на това място от края на света, което омагьосва със своята неземност и се трансформира в състояние на духа. Ферибот от Армадейл до Малейг (45 мин.). По следите на Хари Потър - посещение на виадукта Гленфинан, откъдето минава най-живописната жп линия, свързваща Глазгоу с Малейг, и една въображаема среща на крилете на фантазията с пътуващите с него към училището по магии Хогуортс Хари, Рон и Хармаяни. Връщане в хотела във Форт Уилям. Вечеря. Нощувка.

6 ден - Форт Уилям - Гленко - Глазгоу
Закуска. Отпътуване към идиличния Лох Ломонд и Национален парк Тросахс, където Планините се срещат с Равнината, Хайлендс с Лоулендс. Любимо място за почивка на жителите на Глазгоу сред множество езера, планини и реки. Фотостоп в Гленко - „долината на плача“, в която величествената природа пази спомена за едно от най-жестоките кланета в шотландската история. Драматичен мизансцен, свързан с трагичната съдба на клана МакДоналд. Продължаване към Глазгоу - най-големият шотландски град с великолепна викторианска архитектура, един от най-престижните университети в страната, удивително стойностни музеи и галерии от световна класа като Келвингроув и Бърел и изключително приятелски настроени хора, които разбиват мита за „студените северняци“. Средновековен, Викториански и Модерен, градът приютява в сърцето си три епохи, които съжителстват помежду си в хармония, оставяйки своя дълбок отпечатък в душите на съвременниците му, отдавна осъзнали старата истина, че „хората правят Глазгоу“ и сътворяват историята за него такава, каквато живее в паметта на времето. Настаняване в хотел в района на Глазгоу. Нощувка.

7 ден - Глазгоу - Единбург - София
Закуска. Туристическа програма и свободно време в Глазгоу. Отпътуване за Единбург. Възможност за посещение на Единбургския замък (изисква се предварителна резервация) и време за сбогуване с Шотландия. Трансфер до летището в Единбург за полет Единбург – София в 18.55 ч. Кацане на аерогара София в 00.25 ч.

Дата

На човек в двойна стая

Единична стая

08.07.23 - 14.07.23

3790 лв.

4565 лв.

Пакетната цена включва:
- самолетен билет София – Единбург – София на авиокомпания Ryanair с включени летищни такси и малък ръчен багаж (тип дамска чанта, малка раница) с размери 40/20/25 см;
- транспорт с автобус по време на туристическата програма;
- 6 нощувки със закуски, от които 1 - в Единбург/ околности в хотел 3***, 1 – в Дъндий в хотел 3***, 1 – в Абърдийн в хотел 4****, 2 – в района на Форт Уилям в хотел 3***, 1 – в Глазгоу в хотел 3***;
- 4 вечери;
- туристическа програма на български език: посещение на Единбург, Рослин Чапел, Монумента на Уилям Уолъс, Сейнт Андрюс, Дъндий, замъка Гламс, замъка Дънотр, Абърдийн, Инвърнес, езерото Лох Нес, замъка Ъркърт, остров Скай, долината Гленко, Глазгоу;
- фотостоп на замъка Ейлиън Донан и на виадукта Гленфинан;
- разглеждане на Келпис (отвън);
- медицинска застраховка с покритие 10 000 евро за лица до 70 г.
- водач от агенцията.

Пакетната цена не включва:
- чекиран багаж до 10 кг в две посоки - 95 лв. /цената ще бъде препотвърдена при добавяне на искания размер багаж/;
- чекиран багаж до 20 кг в две посоки - 149 лв. /цената ще бъде препотвърдена при добавяне на искания размер багаж/;
- по желание – доплащане за избор на места по време на полетите, тъй като разпределението на местата в самолета е на случаен принцип;
- Входни такси, свързани с посещенията на места и обекти по програмата (заплащат се предварително от България по курса на БНБ към момента на доплащането на пакета)и.
- медицинска застраховка за лица от 70 г. до 85 г. – 15.00 лв

Забележка:
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
Необходими документи: лична карта или задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Начин на плащане: 
- депозит – 1000 лв. 
- доплащане – до 40 дни преди отпътуване.

Информация за музейните такси:
Параклис Рослин - £ 9.50, Колелото на Фолкърк - £13.50 – 60 мин. круиз по канала на реките Форт и Клайд и Юниън Канал, Монумента на Уилям Уолъс - £10.75, Двореца Гламс - £15.50, Замъка Дънотр - £ 9.50, Круиз по езерото Лохнес – £ 18, Замък Ъркърт - £ 12, Замъка Ейлиън Донан – £ 10, Единбургски замък: £ 18

Програмата е интензивна и с културна насоченост. Не е подходящо за лица с намалена подвижност. Пътуването е с културна насоченост и включва посещение на най-значимите архитектурни обекти, паметници и места с историческо значение. Свободното време е ограничено на места с цел да бъде видяно и показано повече. В стаите на хотелите в Шотландия се предоставят безплатно кафе, чай и електрическа кана за топла вода. Желателно е да се закупят адаптори за различната електрическа мрежа предварително от България. Поради спазване на екологична програма, в хотелите често се зареждат само с по една кърпа за всеки настанен, а не с комплект. В Шотландия има точно определени паркинги, на които туристите са длъжни да слязат и пак от същото място да вземат автобуса за следващия преход.

Подобни екскурзии

Абонамент за newsletter