Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
header-image

Великден в Корча през Кастория

Посетете Кастория в Гърция, малкото Преспанско езеро и остров Свети Ахил и посрещнете Великден в Корча в Албания

4 дни, 3 нощувки, 3 закуски и 2 вечери

Маршрут: СОФИЯ - КУЛАТА - СОЛУН - ВЕРИЯ - КАСТОРИЯ - ез. МАЛКА ПРЕСПА - КОРЧА - СОФИЯ

1 ден: София - Кастория
Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара. В ранния следобед пристигаме в Кастория,  някога българският град Костур. Градът е живописно построен върху най-тясната част на полуостров, който навлиза в езерото Орестиада, на надморска височина 620 м. В уличките си града е запазил повече от 70 църкви и параклиси, някои от тях строени през 9-10 век, когато градът е един от важните български центрове в историческата област Кутмичевица, наричана още Деволски комитат. В Кастория са съхранени и приблизително 140 големи къщи – всички те архитектурни шедьоври от 17 и 18 век, построени от камък и дърво.
Настаняване в хотела. Свободно време за освежаване и по желание (включена в цената) организирана разходка до манастира „Света Богородица Мавровска” или Мавриотиса. Манастирът е разположен на три километра югоизточно от Костур, на края на Костурския полуостров и на самото езеро, срещу село Маврово от другата страна на езерото, откъдето идва и името Мавриотиса – Мавровска. 
Вечеря. Нощувка. 

2 ден: Кастория - ез. Малка Преспа и о-в Св. Ахил - Корча - 135 км.
Закуска. Свободно време и в 10:00 часа отпътуване за езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил. На този остров се намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още по времето на цар Борис. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, а в средата на 20 век гръцки археолози доказали, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време.
Нашето пътуване в историческата област Кутмичевица и Девол продължава към нейният административен център - град Корча или българският град Горица в Албания.  
След обяд настаняване в хотела. Свободно време за разходка в града. Корча привлича посетители със своите типични тесни улички, характерна архитектура, спокойствие,  чист въздух, бира „Корча” и серенадите - типична музика, която предимно се свири и пее от местни китаристи. Вечеря. По желание посещение на празнична Великденска литургия в катедралната църква „Възкресение Христово” в центъра на града. Нощувка.

3 ден: Корча - Воскопойе - Корча - 50 км
Закуска. Свободно време в Корча или по желание и срещу допълнително заплащане - полудневна екскурзия до  Воскопойе в Девол.
Област Девол е важен административен, църковен и културен център по време на Първото българско царство. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол, по повелята на княза, Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Ще се разходим във Воскопойе – наследник на древния Москопойе, разположен на важен търговски път в миналото, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 - 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, сравним с Истанбул. Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Свободно време за разходка и посещение на църквите. Възможност за обяд в местните ресторанти.
Завръщане в Корча. Свободно време по интереси. По желание и срещу доплащане (18 евро) вечеря с типична за Корча музика - серенада. Нощувка. 

4 ден: Корча - София
Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта.

 

26.04.2019 – 29.04.2019

На човека в двойна тройна стая 

Единична стая

Дете 0 – 11.99 г.
с 2-ма възрастни в стая

 

Промо цени до изчерпване на местата

299 лв.

380 лв.

245 лв.

Редовни цени

325 лв.

405 лв.

270 лв.

 

Пакетната цена включва:
- транспорт с лицензиран автобус за международни превози
- 3 нощувки със закуски, от които: 2 - Корча хотел 4* в центъра; 1 – Кастория хотел 2*/3*
- 1 стандартна вечеря три степенно меню в ресторанта на хотела в Корча
- 1 стандартна вечеря три степенно меню в Кастория
- посещение на манастира „Света Богородица Мавровска” в Кастория
- екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил
- медицинска застраховка Помощ при пътуване в Чужбина в ЗК ”Левинс” с лимит 2000 евро
- водач от агенцията през цялото пътуване

Пакетната цена не включва:
- туристическа такса за хотела в Гърция - заплаща се лично в хотела
- целодневна екскурзия до Воскопойе в Албания – 15 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста
- вечеря с жива музика „серенада” в Корча – 18 евро; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 25 туриста
- музейни такси в Албания: около 500 албански леки

Доплащане: медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 4 лева; туристи над 70 год. доплащат – 7 лева

Условия за записване:
- Депозит -  30 %; 
- Доплащане 15 дни преди отпътуване;

Необходими документи: валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни 

Целодневна екскурзия до Воскопойе в Албания – 15 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста

Подобни оферти

Абонамент за newsletter