Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
header-image

Иран 2019

Център на древните цивилизации

11 дни, 10 нощувки, 10 закуски, 9 вечери

Маршрут: СОФИЯ – ДОХА - ШИРАЗ – ПЕРСЕПОЛИС – НАКШ-Е РУСТАМ - ПАСАРГАДА – АБАРКУХ – ЗЕЙНОДИН - ЯЗД – МЕЙБОД - НАИН – ИСФАХАН - АБИАНЕХ – КАШАН – ТЕХЕРАН – ДОХА - СОФИЯ

1 ден - София – Доха - Шираз
Отпътуване от София в 13.00 ч. с редовен полет на QATAR AIRWAYS за Доха. Кацане в 17.50 ч. По желание обзорен тур на катарската столица. Продължаване същата вечер в 02.00 ч. за Шираз.

2 ден - Шираз
Кацане в 03.45 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска. На обяд – начало на туристическата програма. Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Посещение на пищно декорираната с милиони стъклени късове гробница Шах Чераг, в която са положени останките на двама важни шиитски водачи. Обиколката на Шираз включва джамията Вакил, както и едноименния базар, построената през XVIII в. крепост на Карим Кан - създателят на династията Занд, накрая – гробницата на поета Хафез. Вечеря. Нощувка.

3 ден - Шираз – Персеполис – Накш-е Рустам - Шираз
Закуска. Отпътуване към древната столица на Ахеменидската империя – Персеполис. Градът (UNESCO), построен от Дарий I още през далечната 518 г. пр. н.е., днес представлява един от най - големите археологически комплекси в света. Въпреки че от руините на града трудно може да се добие представа за грандиозността и величието на някогашния столичен град, през 1979 г. Персеполис е вписан в листата на Юнеско. Част от неговите забележителности са построената от Ксеркс порта на народите и залата за аудиенции на Дарий. Програмата продължава с посещение на Накш-е Рустам, древната гробница на ахеменидските царе, където се намират гробниците на Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий II. Връщане в Шираз с възможност за вечерно посещение на мавзолея на Саади и портата на Корана. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Пасаргада – Aбаркух - Зейнодин
Закуска. Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най - голям интерес представлява гробницата на един от най - великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Следваща кратка спирка в Абаркух - неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500-годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Зейнодин – в сърцето на пустинята. Настаняване в хотел – кервансарай, реставриран по най - добрия начин от UNESCO през 2005 г. *приложено описание в края на програмата. Вечеря. Нощувка.

5 ден - Зейнодин - Язд
Закуска. Отпътуване за град Язд, считан за един от най - старите градове в света. Ролята му на културен център и средище на идеите на зороастризма са причина градът да получи световна известност и да се превърне в едно от най - посещаваните места на територията на Иран. Обиколката на града включва Храма на огъня, кулите на ветровете – водохранилище с кули за вентилация, кулите на мълчанието“ – зороастрийско гробище, Джамей джамия с великолепните си мозайки. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден - Язд – Мейбод - Наин - Исфахан
Закуска. Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Мейбод за посещение на Кулата на гълъбите, Ледената къща и типичен ирански кервансарай. Следваща спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на една от най - старите джамии, строени в Иран, Етнографския музей и руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 ден - Исфахан
Закуска. Обиколка на третия по големина град в Иран. Исфахан е една от перлите на древна Персия. Градът пленява посетителите със своята красота и блясък. Създаден преди около 2500 г., Исфахан става столица на сафавидска Персия, като се превръща и в главен търговски град на пътя, свързващ Русия с Персийския Залив и Китай с Османската империя. Обиколката на Исфахан включва фотопауза на огромната Петъчна джамия (UNESCO), както и огромния площад Накш-е-джахан, втори след Тянанмън, около който са разположени джамията Шейх Лотфоллах (UNESCO) с изящния си бежово-син купол, дворецa Али Капу и грандиозния храмов комплекс – джамията на имама, който впечатлява със своята височина и изящество, арменската катедрала Ванк, която е известна със стенописите си и огромния купол, дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Свободно време за покупки в традиционния пазар под колонадите около площада. Вечеря. Нощувка.

8 ден - Исфахан – Абианех – Кашан - Техеран
Закуска. Отпътуване от Исфахан с кратка попътна спирка в Абианех, малко селище в подножието на планината Каркас. Aбианех е съхранил традициите и културата на местните жители в продължение на векове. Продължаване за Кашан, красив град, чиято слава в производството на керамика и глинени изделия се носи още в Средновековието. Впечатляващи са къщите с гипсови отливки по фасадите с предвидено посещение на една от тях. Посещение на Банята на султан Ахмад. Пристигане в Техеран. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ден - Техеран
Закуска. Живописно разположен в полите на планината Алборз, градът днес представлява неповторима комбинация от сблъсъка на древност и модерност, и симбиозата между Изтока и Запада. Създаден още в дълбока древност, Техеран се разраства през XIII в., когато се налага като важно търговско средище в района, а след унищожението на град Рей от монголците се превръща и в административен център. Днес Техеран е модерен град, в който прави широки булеварди и модерна архитектура съжителстват с паметници, свидетелстващи за величавото минало на града. Начало на панорамна туристическа обиколка в иранската столица, включваща най-широкия и озеленен булевард в Техеран - Вали Асър, новата част на града, Кулата Милад, кулата Азади, моста Табиад. Свободно време за разходка и за последни покупки преди заминаване. Вечеря. Нощувка. 

10 ден - Техеран
Закуска. Опознаването на Техеран продължава с посещение на двореца Голестан (UNESCO), един от най - старите паметници в града, Големия базар, музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия, където най - голям интерес представлява един от най - големите диаманти в света – Дариа и музея на килимите. Вечеря. Нощувка.

11 ден - Техеран – Доха - София
Закуска. Трансфер за летището. Полет за Доха в 12.30 ч. Кацане в 14.10 ч. Излитане за София в 16.45 ч. Кацане в 21.15 ч.

 Ранни записвания: отстъпка от 120 лв. от пакетната цена за записвания до 27.02.2019 г.

Дата

На човек в
двойна стая

Единична стая

19.10.19 – 29.10.19

3295 лева

4090 лева

Пакетната цена включва:

- самолетен билет за международния полет София – Доха – Шираз - Техеран – Доха – София на Qatar Airways
- летищни такси
- 3 нощувки със закуски в Шираз в хотел 4*
- 1 нощувка със закуска в Зейнодин– в кервансарай
- 1 нощувки със закуски в Язд в хотел 4*
- 2 нощувки със закуски в Исфахан в хотел 4*
- 3 нощувки със закуски в Техеран в хотел 4*
- 9 вечери в хотелите/местни ресторанти на меню
- всички трансфери по програмата
- транспорт с климатизиран автобус
- беседа на местни екскурзоводи на английски/руски език с превод на български език от водача на групата
- туристическа програма
- всички екскурзии и входни такси на туристически обекти и музеи, посочени в програмата
- водач – преводач на бълг. език по време на цялото пътуване.

Забележка:
- в пакетната цена са включени летищни такси на стойност 42 ЕUR. В случай на тяхна промяна при издаването на самолетните билети, разликата ще бъде добавена към доплащането на пакетната цена.
- пакетната цена е калкулирана при курс 1 USD = 1.60 лв. При промяна в курса, пакетната цена ще бъде преизчислена

Пакетната цена не включва:
- бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 40 EUR/заплащат се с основния пакет/
- виза за Иран – 50 EUR /заплащат се с основния пакет/
- медицинска застраховка с покритие 25 000 EUR – 22.00 лв., за лица над 65 г. – 33.00 лв., над 70 г. – 44.00 лв.;
- обзорен тур на Доха – 50 лв. при мин. 10 туристи /заплаща се с основния пакет/;
- при недостигнат мин.брой от 20 туристи и при записани не по – малко от 15 тур. – 99 EUR /заплаща се с основния пакет/
- такса обработка документи за подаване на виза – 30 лв. /заплаща се с основния пакет/ 

Примерни хотели:
Pars Hotel (http://www.parsinternationalhotel.com/) или подобен в Шираз,
Zeinoddin Caravanserai, Zanbagh Hotel (https://en.hotelyar.com/hotel/483/zanbagh-hotel-yazd) или подобен в Язд,
Avin Hotel (http://friendlyiran.com/iran-hotels/royal-hotel-shiraz/) или подобен в Исфахан,
Parsian Enghelab hotel (http://enghelab.pih.ir/index.aspx?siteid=4&pageid=5347) или подобен в Техеран.

Забележка: Нощувката в Зейнодин е в типичен ирански кервансарай, където може да се усети духа на средновековния източен свят. Около кръглия двор са наредени спални помещения с много легла, разделени от завеси. Санитарният възел е общ за гостите на кервансарая. Кервансараят разполага с голямо помещение за закуска и вечеря.

Условия за записвания:
- Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
- Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 10 дни преди началната дата
- задграничен паспорт с минимум 6 – месечна валидност към крайната дата на пътуване, 2 цветни снимки паспортен формат, данни за формуляра за виза, автобиография (CV европейски формат) за работещите, за пенсионери и трудово незаети – автобиография в свободен формат – по възможност на английски или на български, като агенцията ще съдейства за превода, попълнена визова анкета (туристическата агенция предоставя въпросника в работен вариант, необходими са подписи на пътуващите върху оригинала след попълването му от агенцията). Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Иран (не се налага ваксинация). Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се изисква лично явяване.
- Начин на плащане: депозит –1500 лв., доплащане – до 30 дни преди отпътуване.

- обзорен тур на Доха – 50 лв. при мин. 10 туристи /заплаща се с основния пакет/;

Абонамент за newsletter