Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
header-image

Иран 2022

Център на древните арийски цивилизации в Персия

10 дни, 8 нощувки в хотели, 1 в кервансарай, 9 закуски, 8 вечери

Маршрут: София – Истанбул - Шираз – Персеполис – Накш-е-Рустам - Пасаргада – Абаркух – Зейнодин - Язд – Мейбод - Наин – Исфахан - Абианех – Кашан – Техеран – Истанбул - София

1 ден - София – Истанбул - Шираз
Отпътуване от София в 15.35 ч. с редовен полет на TURKISH AIRLINES за Истанбул. Кацане в 17.00 ч. Продължаване същата вечер в 20.50 ч. за Шираз.

2 ден - Шираз
Кацане в 03.45 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска. На обяд начало на туристическата програма. Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Посещение на пищно декорираната джамия Насир Ал Молк (розовата джамия). Обиколката на Шираз включва джамията Вакил, както и едноименния базар, построената през XVIII в. крепост на Карим Кан - създателят на династията Занд, градините Ерам, накрая гробницата на поета Хафез. Вечеря. Нощувка.

3 ден - Шираз – Персеполис – Накш-е Рустам - Шираз
Закуска. Отпътуване към древната столица на Ахеменидската империя – Персеполис. Градът (UNESCO), построен от Дарий I още през далечната 518 г.пр.н.е., днес представлява един от най-големите археологически комплекси в света. Въпреки че от руините на града трудно може да се добие представа за грандиозността и величието на някогашния столичен град, през 1979 г. Персеполис е вписан в листата на Юнеско. Част от неговите забележителности са построената от Ксеркс порта на народите и залата за аудиенции на Дарий. Програмата продължава с посещение на Накш-е Рустам, древната гробница на ахеменидските царе, където се намират гробниците на Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий II. Връщане в Шираз с възможност за вечерно посещение на мавзолея на Саади и портата на Корана. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Шираз - Пасаргада – Aбаркух - Зейнодин
Закуска. Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най-голям интерес представлява гробницата на един от най-великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Следваща кратка спирка в Абаркух - неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500-годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Зейнодин - в сърцето на пустинята. Настаняване в кервансарай, реставриран по най-добрия начин от UNESCO през 2005 г. *приложено описание в края на програмата. Вечеря. Нощувка.

5 ден - Зейнодин - Язд
Закуска. Отпътуване за град Язд, считан за един от най - старите градове в света. Ролята му на културен център и средище на идеите на зороастризма са причина градът да получи световна известност и да се превърне в едно от най - посещаваните места на територията на Иран. Обиколката на града включва Храма на огъня, кулите на ветровете – водохранилище с кули за вентилация и кулите на мълчанието – зороастрийско гробище. Следва разходка из старата част на града, площад Амир Чакмак с едноименната джамия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка. 

6 ден - Язд – Мейбод - Наин - Исфахан
Закуска. Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Мейбод за посещение на Кулата на гълъбите, Ледената къща и типичен ирански кервансарай. Следваща спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на една от най-старите джамии, строени в Иран, Етнографския музей и руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 ден - Исфахан
Закуска. Обиколка на третия по големина град в Иран. Исфахан е една от перлите на древна Персия. Градът пленява посетителите със своята красота и блясък. Създаден преди около 2500 г., Исфахан става столица на сафавидска Персия, като се превръща и в главен търговски град на пътя, свързващ Русия с Персийския Залив и Китай с Османската империя. Обиколката на Исфахан включва фотопауза на огромната Петъчна джамия (UNESCO), както и огромния площад Накш-е-джахан, втори след Тянанмън, около който са разположени джамията Шейх Лотфоллах (UNESCO) с изящния си бежово-син купол, дворецa Али Капу и грандиозния храмов комплекс – джамията на имама, който впечатлява със своята височина и изящество, арменската катедрала Ванк, която е известна със стенописите си и огромния купол, дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Свободно време за покупки в традиционния пазар под колонадите около площада. Вечеря. Нощувка.

8 ден - Исфахан – Абианех – Кашан - Техеран
Закуска. Отпътуване от Исфахан с кратка попътна спирка в Абианех, малко селище в подножието на планината Каркас. Aбианех е съхранил традициите и културата на местните жители в продължение на векове. Продължаване за Кашан, красив град, чиято слава в производството на керамика и глинени изделия се носи още в Средновековието. Впечатляващи са къщите с гипсови отливки по фасадите с предвидено посещение на една от тях. Посещение на Банята на султан Ахмад. Пристигане в Техеран. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ден - Техеран
Закуска. Живописно разположен в полите на планината Алборз, градът днес представлява неповторима комбинация от сблъсъка на древност и модерност, и симбиозата между Изтока и Запада. Създаден още в дълбока древност, Техеран се разраства през XIII в., когато се налага като важно търговско средище в района, а след унищожението на град Рей от монголците се превръща и в административен център. Днес Техеран е модерен град, в който прави широки булеварди и модерна архитектура съжителстват с паметници, свидетелстващи за величавото минало на града. Начало на панорамна туристическа обиколка в иранската столица, включваща най-широкия и озеленен булевард в Техеран - Вали Асър, новата част на града, кулата Азади. Опознаването на Техеран продължава с посещение на двореца Голестан (UNESCO), един от най-старите паметници в града, Големия базар, музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия, където най-голям интерес представлява един от най-големите диаманти в света – Дариа и Ноор, и музея на килимите. Вечеря. Нощувка.

10 ден - Техеран – Истанбул - София
Закуска. Трансфер за летището. Полет за Истанбул в 14.20 ч. Кацане в 17.15 ч. Излитане за София в 19.20 ч. Кацане в 20.35 ч.

 

Дата

На човек в двойна стая

доплащане за единична стая

07.10.22 – 14.10.22

2695 лв.

595 лв.


Пакетната цена включва:

- самолетен билет за международния полет на Turkish Airlines
- летищни такси
- 8 нощувки със закуски в хотели 4*, от които 3 – в Шираз, 1 – в Язд, 2 – в Исфахан, 2 – в Техеран, 1 нощувка със закуска в кервансарай в Зейнодин
- 8 вечери в хотелите/местни ресторанти
- всички трансфери от/до летището
- транспорт с климатизиран автобус
- беседа на местни екскурзоводи
- туристическа програма
- всички екскурзии по програмата
- входни такси на туристически обекти и музеи посочени в програмата
- водач – преводач на български език по време на цялото пътуване
- 1 бутилка минерална вода на турист на ден
- освежителни напитки /чай, кафе/ по време на дългите - трансфери по програма
- подарък за всеки – типичен ирански сувенир

Пакетната цена не включва:
- бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 35 EUR /заплащат се с основния пакет/,
- виза за Иран – 50 EUR /заплаща се с основния пакет/.
- медицинска застраховка с покритие 25 000 EUR – 23.00 лв., за лица над 65 г. – 46.00 лв., над 70 г. – 40.00 лв.
- при недостигнат мин.брой от 20 туристи и при записани не по – малко от 15 тур. – 70 EUR /заплаща се с основния пакет/
- такса обработка документи за подаване на виза – 30 лв. /заплаща се с основния пакет/. 

Начини на плащане:
депозит – 500 лв., доплащане
– до 35 дни преди отпътуване.

Необходими документи:
задграничен паспорт с минимум 6 – месечна валидност към крайната дата на пътуване, 2 цветни снимки паспортен формат, данни за формуляра за виза (туристическата агенция предоставя въпросника в работен вариант). Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Иран (не се налага ваксинация). Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се изисква лично явяване.

Примерни хотели:

Pars Hotel (http://www.parsinternationalhotel.com/) или подобен в Шираз,
Zeinoddin Caravanserai, Zanbaq Hotel или подобен в Язд, Avin Hotel (http://hotelavin.com/intro/) или подобен в Исфахан,
Parsian Enghelab hotel (http://enghelab.pih.ir/index.aspx?siteid=4&pageid=5347) или подобен в Техеран..

Забележка: Нощувката в Зейнодин е в типичен ирански кервансарай, където може да се усети духа на средновековния източен свят. Около кръглия двор са наредени спални помещения с много легла, разделени от завеси. Санитарният възел е общ за гостите на кервансарая. Кервансараят разполага с голямо помещение за закуска и вечеря.

Използвани транспортни средства по програмата:
- самолет
- автобус 

Минимален брой  за оцъществяване на пътуването - 20 туристи
Срок за уведомление при не небран минимум - 20 дни

 

Не са предвидени допълнителни екскурзии 

Абонамент за newsletter