Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
header-image

Ново: Почивка в Албания, курорта Шенгин

Вълнуващо приключение и спокойна почивка в Северна Албания

8 дни/ 7 нощувки, 7 закуски, 7 вечери, собствен плаж – безплатни шезлонги

Маршрут: СОФИЯ - ШЕНГИН - СОФИЯ

1 ден (събота): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 503 км.
Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. По пътя почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен след обяд и настаняване в  хотела. Вечеря. Нощувка. 

2 ден (неделя): курорт Шенгин
Закуска. Свободен ден, за да опознаете курорта Шенгин в превод „Св.Йоан” – място надарено с изключителност и чар, съчетаващо: широк и дълъг пясъчен пояс, живописно рибарско пристанище и обширна красива лагуна, която ги обгръща.
Според местните жители името на Shëngjin е свързано с гората на феите (Pylli i Zanave), разположена между Shëngjin и Velipoja. Някога това място се наричало и Медея, подобно на известната Медея на аргонавтите.
Широкият и дълъг 3 км. плаж е безупречен и се знае, че притежава лечебни свойства поради изобилието от йод, а уникалният му фин и черен пясък е богат на магнетит.  И ако пясъка като брашно ви додее и закопнеете за дъно каменисто с прозрачни тюркоазени води – разходете се по дигата, която плажа от пристанището разделя и посетете прекрасния плажен бар „Яхт клуб”. Очакват ви приятна музика, прохладни питиета и платформа, от която да се гмурнете в кристалната вода сред обитателите морски, а защо не и лодка за разходка да си наемете ако имате умения. Вечеря. Нощувка.

3 ден (понеделник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания.  В днешния ден, чуйте историята за един древен град и неговите илирийски царе: Дура и Епидамн, за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу и процъфтяваща римска провинция Дирахум, за времена, в които е известен и като град Драч от времето на цар Самуил през царуването на Симеон Велики до 1018 г. при цар Иван Владислав…
Разглеждането на забележителностите в Дуръс с местен екскурзовод започва от: Torra – венецианска кула, част от градската отбранителна стена от 15 век, ще продължим към най-големият на Западните Балкани амфитеатър (2 век от н.е.) и елегантният булевард „Епидамн” опасан с величествени палмови дървета от двете страни. Свободно време за разходка и чашка кафе и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина и коняк с хапки (включено в цената) и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела след обяд. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

4 ден (вторник): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд!  Неописуеми с думи гледки ще радват окото, в прозрачните сини води на река Шала (твърдят, че водата измива греховете) ще можете да се изкъпете, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

5 ден (сряда): Шенгин – Шкодра – Шенгин – 90 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане:екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля.
В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м. над м. равнище и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик...
В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд на брега на езерото Шкодра – най-голямото сладководно езеро в Южна Европа и в близост до Адриатическо море. След обяд завръщане в Шенгин и хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.     

6 ден (четвъртък): Шенгин – Тирана - Круя – Лежа – 150 км.
Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – Тирана, Круя и Лежа
В днешния ден ще чуете историята за великият герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището – Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя, ще посетим и гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин!  
Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели във всяка една програма или вече сте видели, ние ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които ако желаете можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания, който отвори врати. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки - досиетата на хората.
Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият музей е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център под сградите на министерствата с площ от 1000 м2 и цели 25 стаи…
Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртия по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.
Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и устроеният нов базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера. Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

7 ден (петък): Шенгин  
Закуска. Свободен ден в Шенгин.
Сутринта в 09:00 часа по желание (включено в пакетната цена) разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun. На север начало на лагуната при курорта Шенгин е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!
От мястото, където паркира автобуса до планината от пясък разстоянието се преодолява за 45 минути спокоен ход в едната посока. Ако желаете да изкачите планината от пясък следва да съобразите, че пясъка е дълбок и много фин и краката ви ще затъват в него, което е сравнимо с прокарване на „пъртина в снега” това е, и което ви забавя в изкачването. Общо време за престой при резервата Rana e Hedhun – три часа. Завръщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

8 ден (събота): Шенгин – Призрен – Скопие – София  
Закуска. В 08:30 часа (местно време) отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен който, за дълги години е бил част от българската история. В Призрен през 11 век е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен през 1072 год. е провъзгласено възстановяването на Българската държава и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора в 19 на брой селища живеят българите – горани. Пристигане в София късно вечерта.    

Пакетни цени са за ранни резервации, валидни при депозит до 20.05 2022!

 

дати

На турист

в двойна/ тройна стая

Единична стая

 

Дете 0-11.99 г.

с 2-ма възр.

в стая

11.06.-18.06.22

610 лв.

880 лв.

380 лв.

18.06.-25.06.22

610 лв.

880 лв.

380 лв.

25.06.-02.07.22

675 лв.

1020 лв.

420 лв.

02.07.-09.07.22

675 лв.

1020 лв.

420 лв.

09.07.-16.07.22

745 лв.

1155 лв.

445 лв.

27.08.-03.09.22

699 лв.

1075 лв.

430 лв.

03.09.-10.09.22

675 лв.

1020 лв.

420 лв.

10.09.-17.09.22

675 лв.

1020 лв.

420 лв.

17.09.-24.09.22

539 лв.

745 лв.

349 лв.

24.09.-01.10.22

539 лв.

745 лв.

349 лв.

01.10.-08.10.22

539 лв.

745 лв.

349 лв.

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева!
Забележка: пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса!

Пакетните цени включват:
- Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
- 7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж
- 7 закуски и 7 вечери на блок маса в ресторанта на хотела
- Безплатни шезлонги и чадъри на плажа
- Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun
- Разходка в град Призрен, Р. Косово
- Водач от агенцията по време на целия престой

Пакетните цени не включват:
- медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. и над 70 год. заплащат 19 лева!
- доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева
- музейни такси за обекти посещавани по желание
- екскурзия до Дуръс с включена дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 20 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи
- круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала); осъществява се при минимум 20 туристи.   екскурзия до град и езеро Шкодра – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.
- екскурзия до Тирана, Круя и Лежа – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.

Описание на хотел President 4*:
официален сайт на хотела: http://hotelpresident.al/web/
Хотел President се на крайбрежната улица в Шенгин, само на няколко крачки от плажа. Той предлага ресторант на място и бар с просторна тераса. На място са осигурени безплатен Wi-Fi и паркинг.
Всички стаи са оборудвани климатик и разполагат с балкон с изглед към морето. В стаите има телевизор със сателитна телевизия, малък хладилник и самостоятелна баня с душ и сешоар. За всяка стая се предлага комплект от два шезлонга и един чадър на плажа безплатно.
Ресторантът предлага средиземноморски ястия и традиционни албански специалитети. В близост има и магазин за хранителни стоки. 

Доплащане за стая с изглед море:
Желание за гарантирано настаняване в стая с изглед море се заявява при сключване на договора! Заплащане от 200 лева за стая с изглед море се дължи при доплащането на почивката и след препотвърждение от хотела за налична стая с изглед море в периода.

Доплащане за отпътуване от градовете:
Петрич и Сандански – 30 лева в двете посоки при минимум 10 души
Симитли и Благоевград – 20 лева при минимум 5 души
Дупница – 15 лева

Необходими документи:
- валидна лична карта или задграничен паспорт. За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.
- Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане:
- при записване депозит 30 %;
- остатъкът – 14 дни преди отпътуване.   

Стандартни такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.
2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.
3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.
4. ако прекратяването е от 44 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;
5. ако прекратяването е под 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Полудневна екскурзия до Дуръс (с включена дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год.)
Цена: 20 евро на  турист, осъществява се при минимум 15 туристи

Круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи
Цена: 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала); осъществява се при минимум 20 туристи.  

Забележка: участие в круиз „Албанският Тайланд” се заявява и заплаща от желаещите предварително в България. 

Полудневна екскурзия до град и езеро Шкодра
Цена: 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.

Екскурзия до Тирана, Круя и Лежа
Цена: 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.

Подобни оферти

Абонамент за newsletter