Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
header-image

Узбекистан 2018

Предлагаме Ви едно незабравимо пътешествие в Централна Азия

10 дни, 8 нощувки в хотели, 1 нощувка в юрта, 8 закуски, 8 вечери

Маршрут: СОФИЯ – ИСТАНБУЛ - ТАШКЕНТ – УРГЕНЧ – ХИВА – БУХАРА – НУРАТА – САМАРКАНД – ТАШКЕНТ – ИСТАНБУЛ - СОФИЯ

1 ден - София – Истанбул - Ташкент
В 10.00 ч. полет на TURKISH AIRLINES за Ташкент през Истанбул. Кацане в Истанбул в 11.25 ч. Излитане за Ташкент в 18.25 ч.

2 ден - Ташкент
Кацане в Ташкент в 00.40 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка. Закуска и време за почивка. В ранния следобед среща с местния екскурзовод и начало на полудневна обиколка на Ташкент, столицата на Узбекистан. Един от най – големите и бързо развиващи се градове в Централна Азия. Впечатлява със своя добре запазен исторически център, със съхранените безценни паметници на културата, поместени сред безкраен лабиринт от тесни и криволичещи улички. Ще посетим комплекса Казрет имам, в чиято библиотека, се намира прочутият коран на халифа Утман, считан за едно от най - старите копия на Корана. Ще разгледаме петъчната джамия, медресето на Барак Кан, мавзолея на суфи поета Абу Бакр Кафал, както и Ислямския институт „Имам ал Букхари“. След кратка разходка с метрото на Ташкент, ще посетим площада на Амир Темур, площада на Независимостта, както и Музея за приложни изкуства. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден - Ташкент – Ургенч – Хива
Закуска. Ранен трансфер до летището и полет до Ургенч /времетраене 1.40 мин/. Посрещане и трансфер до хотел в намиращия се на 30 км гр. Хива. Кратко време за почивка и посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени и датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Свободно време, връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Хива - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара. Пътят между Хива и Бухара прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки в пустинята и на бреговете на величествената р. Амударя. Пристигане в Бухара в късния следобед. Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най–големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря. Нощувка.

5 ден - Бухара
Закуска. пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници и заобиколен от чайни декорирани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ сградата на най–голямото медресе в града. Ще посетим най-старата джамия в града, внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Ще разгледаме Клалян минар – един от символите на града, мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.

6 ден - Бухара – Нурата – Юртов лагер в пустинята Къзълкум- Самарканд *за клиентите, които не желаят да нощуват в юрта
Закуска. Отпътуване към лагер в пустинята Казълкум с попътна спирка в Нурата – малко градче, разположено на склоновете на едноименна планинска верига. Името на града се свързва с това на създадената от Александър Македонски крепост Нур. След разглеждане на останките на крепостта и комплекса Чашма, ще продължим към вътрешността на пустинята. Настаняване в юрти. Свободно време, в което по желание, срещу допълнително заплащане, желаещите могат да видят пустинята плавно полюшвайки се на гърба на камила. Така ще се доближите още повече до времето, в което древни търговци са прекосявали земите на централна Азия, пренасяйки своите ценни товари. Вечеря край лагерния огън, където ще се насладим на редица местни специалитети под съпровода на традиционна музика. Нощувка в юрта. *Настаняването в юрта е за 4 или 6 души.
** За клиентите, които не желаят нощувката в юрта, за тях ще бъде осигурено хотелско 4* настаняване в Самарканд и ще бъде организиран индивидуален трансфер до града, но срещу допълнително заплащане от ~80 EUR в зависимост от броя на желаещите. Срещата с групата ще бъде на следващия ден в Самарканд.

7 ден - Нурата – Самарканд
Закуска. Отпътуване от лагера към езерото Айдаркул, разположено в югоизточната част на пустинята Къзълкум. Отдалечеността му от хората е превърнала района в място предпочитано от множество видове прелетни птици. Продължаване за Самарканд. Основан още през VIII в. пр. н.е., Самарканд е един от най – древните градове. Той преживява своя златен век през епохата на Тамерлан, когато културата и изкуствата процъфтяват. Построени са редица значими сгради в града. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

8 ден - Самарканд
Закуска. Самарканд е едно от най–романтичните имена сред спирките по Пътя на коприната. Все още богат на архитектура, превърнала го в забележително творение на Средновековната цивилизация. Градът се наслаждава на златна слънчева светлина, караща всичко да блести – от мозайките на гробниците и ослепителната лазурносини керемиди на куполите до златните и сребърни лъчи, промушващи се през шаловете на жените. Обиколка на Самарканд, включваща впечатляващия Пясъчен площад, заобиколен от грандиозните фасади на три медресета, джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан, обсерваторията на Улуг Бег, построена през 1420 г. и считана за една от най–съвършените в арабския свят, гробищния комплекс Шахи Зинда, състоящ се от гробниците на редица приближени до тимуридската династия особи. Тези обекти впечатляват с изящната си декорация от теракота и майолика, върхови постижения на персийското декоративно изкуство в Средна Азия. Не по-малко впечатляваща, с огромна историческа стойност е гробницата Гур Амир, в която са положени останките на великия пълководец Тамерлан. Вечеря. Нощувка.

9 ден - Самарканд – Ташкент
Закуска. Обиколката на Самарканд продължава с посещение на гробницата на пророк Данаил, която е обект на почитание от страна на представителите на три религии. Посещение на фабрика за производство на хартия в селището Кони Гил. В късния следобед отпътуване за Ташкент на борда на високоскоростен влак. Пристигане в столицата на Узбекистан. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

10 ден - Ташкент - София
Ранен трансфер до летището и в 02.40 ч./* в 10.00 ч. - за дата на тръгване 29.08.17 г. полет на TURKISH AIRLINES за София през Истанбул. Кацане в Истанбул в 05.45 ч./*11.35 ч. Излитане в 07.50 ч./*19.25 ч. Кацане на аерогара София в 09.05 ч./*20.45 ч.

Отстъпки за ранни записвания: 130 лв.
- за дата на тръгване 05.05.2018 г - до 24.01.2018 г.
- за дата на тръгване 29.08.2018 г - до 08.03.2018 г. 

Дати на тръгване

На човек в двойна стая,
при група от 15-19 тур.

На човек в двойна стая,
при група от мин. 20 тур.

Доплащане за
единична стая

05.05.18 - 14.05.18

3715 лв.

3485 лв.

415 лв.

29.08.18 - 07.09.18

3785 лв.

3555 лв.

415 лв.

 
Пакетната цена включва:

- Самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент - София с включени летищни такси;
- Самолетен билет с летищни такси за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
- Билет за високоскоростен влак Самарканд – Ташкент;
- Всички трансфери по програмата;
- 3 нощувки със закуски в Ташкент, в хотел 4*;
- 1 нощувка със закуска в Хива, в хотел 4*;
- 2 нощувки със закуски в Бухара, в хотел 4*;
- 2 нощувки със закуски в Самарканд, в хотел 4*;
- 1 нощувка в юрта в пустинята Къзълкум;
- 8 вечери с чай, кафе, минерална вода;
- Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара,
- Местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата,
- Туристическа програма в градовете посочени в програмата;
- Входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата;
- Водач от агенцията по време на цялото пътуване;
- 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса.

Пакетната цена не включва:

- Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 35 EUR,
- Бакшиши за пренасяне на багажа в хотелите.
- Медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR на ЗД „Евроинс“ – 16.00 лв., за лица над 65 г. – 24.00 лв., над 70 г. – 32.00 лв.

Доплащане:
- При недостигнат мин.брой от 15 туристи и при записани не по – малко от 12 тур. – 55 EUR
- Виза за Узбекистан – 20 USD, групова цена при мин. 10 туристи /заплаща се при влизане в страната/
- По желание замяна на нощувка в юрта за хотелско 4* настаняване в Самарканд с осигурен директен трансфер Бухара – Самарканд - ~80 EUR в зависимост от броя на желаещите *заявява се предварително при сключване на договора за пътуване.

Условия за резервация:
- Депозит – 50 % от пакетната цена,
- Доплащане – до 30 дни преди отпътуване.

Забележка:
- Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 15/20 туристи
- Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 10 дни преди началната дата.
- Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.70 лв.
- При увеличение на обменния курс, пакетната цена ще бъде преизчислена.
- В пакетната цена се включени летищни такси за международния полет на стойност 260 EUR към дата 16.10.2017 г.
- При издаването на билетите, в случай на промяна, пакетната цена ще бъде актуализирана.

Документи необходими за виза за Узбекистан:

- Оригинален паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването или ясно сканирано копие в PDF format на първа страница на задграничния паспорт, изпратено на имейла на агенцията,
- предоставени данни, необходими за попълването на визова анкета,
- служебна бележка от работодателя на - бланка с име и адрес на компанията, указващо служебната позиция на служителя /по възможност на английски език/.
Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза по интернет, не се налага лично явяване. Визата се издава и заплаща при влизане в страната. Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.

Примерни хотели, предвидени по програмата:
- Lotte City Tashkent Palace (http://www.lottehotel.com/city/tashkentpalace/en/ en.niayeshhotels.com) или подобен в Ташкент,
- Asia Khiva (http://asiahotels.uz/en) или подобен в Хива,
- Asia Bukhara hotel (http://asiahotels.uz/en/Asia-Bukhara.html) или подобен в Бухара,
- Grand Samarkand (http://grand-samarkand.com) или подобен в Самарканд.

По програмата не са предвидени допълнителни екскурзии!

Абонамент за newsletter