Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Традиции на Велика събота, Великден на остров Корфу

Великден на остров Корфу

Великден, или Пасха – най-големият празник на Гръцката православна църква, се чества в цяла Гърция със специално уважение. Празниците за Великден на остров Корфу обаче се отличават с особена пищност и тържественост, както и с някои Западни влияния върху местните традиции.

Именно уникалните местни обичаи и непосредствената им връзка с настъпването на пролетта, превръщат тържествата за Великден на остров Корфу в неповторима атракция за хора от цял свят.

Последната седмица от земния живот на Иисус или „Страстната седмица“ се почита със специфични богослужения и традиции, които започват още в Палмовата неделя или Цветница – точно една седмица преди Възкресение Христово. В 11:00 часа сутринта, в църквата „Свети Спиридон“ в центъра на Керкира, се провежда традиционна литургия в памет на чудотворното избавление на остров Корфу и жителите му от смъртоносната чума през 1629 г. 

Църквата Свети Спиридон в Керкира, остров Корфу

По време на „Страстната седмица“ всички светлини в града са обвити в лилаво. Фенерите на Листон и кръстът на старата Венецианска крепост подчертават атмосферата на траур и благочестие преди Великден.
Аркадите на Листон за Великден

Велики понеделник
На Велики понеделник жителите на остров Корфу пазаруват в подготовка за тържествата за Великден. Из въздуха се носят специфичните аромати на “foyátsa” (вид козунак, украсен с червено яйце) и “mandoláto” (вид нуга с бадеми и мед). Следобед църковните камбани призовават вярващите за молитва в местните църкви.

Велики вторник
На този ден в църквите на Керкира, столицата на остров Корфу, посетителите и местните жители могат да чуят историята на Мария Магдалена, разказана с красиви Византийски химни. Службите се провеждат следобед, а вечерта, около 21:00 часа започва Нощта на Музиката и Поезията. Събитието е с тема „От Голгота до Възкресението“ и се провежда в Перистала на Стария дворец (Музеят на Азиатското изкуство).
Музей на Азиатското изкуство, остров Корфу

Велика сряда
Тъй като тържествата за Великден на остров Корфу са традиционно съпроводени с много музика на живо, на Велика сряда Общинският театър се пълни с посетители, дошли за да чуят общинския хор. Хорът изпълнява църковни химни от Страстната седмица, а концертът започва в 20:30 часа. 

Велики четвъртък
На този ден първият звън на църковните камбани означава, че е настъпило време за боядисване на великденските яйца. Този обичай е възникнал в ранната Християнска ера. Яйцето символизира възраждането на живота и природата, а червеният цвят – кръвта на Иисус Христос. На Велики четвъртък във всички църкви се четат Дванадесетте евангелия. Интересен факт е, че въпреки различията в датите между Ортодоксалния и Католическия Великден, Католическата църква се включва в църковната литургия на този ден. В Дуомото се запалват 12 свещи, по една за всяко евангелие, и се гасят последователно след четенето на всяко.
Католическата катедрала в Керкира, остров Корфу

Велики петък / Разпети петък
Най-скръбният ден на Християнството започва със звъна на погребални камбани. На Разпети петък църковните служби отбелязват слизането на Христос от кръста. Жените и младите момичета украсяват църковните Епитафи – символ на Божи гроб, с цветя. Литургиите на Разпети петък са последвани от изнасяне на Епитафите, придружени от хорове, филхармонии и тържествени процесии. Процесиите започват около обяд и продължават до късно вечерта, като всеки Епитаф потегля по свой маршрут в определено време и всички се срещат в центъра на Керкира.
Филхармония на остров Корфу

Велика събота
Събитията и обичаите на Велика събота са основната причина Великден на остров Корфу да е уникално преживяване. Сутринта на Велика събота, по време на така нареченото „първо възкресение“, се провежда друга литургия и шествие в чест на Свети Спиридон и чудото, с което спасил жителите на остров Корфу от глад през 1553 година. След това в 11:00 часа столицата на острова – Керкира, се оглася от специфичен шум, съпровождащ църковните камбани. 
Традиции на Велика събота, Великден на остров Корфу

Това е шума от чупещи се глинени съдове, които местните изхвърлят от балконите и прозорците си. Този обичай се свързва с възпоминанието на радостта на Дева Мария и Мария Магдалена, които първи виждат празния гроб на възкръсналия Иисус Христос. Според друга теория тази шумна традиция е вдъхновена от венецианците, по време на владичеството им на остров Корфу. Традиционно те изхвърляли стари вещи от прозорците си на Нова година, за да може тя да им донесе нови, по-хубави вещи. Трето вероятно обяснение е, че този обичай е от езически произход. Чрез разбиването на глинени стомни, пълни с вода, и правенето на шум, древните гърци целяли да събудят Персефона, богинята на пролетта и да ускорят идването на новия сезон. 
Обичаи на Велика събота, Великден на остров Корфу

Денят продължава с много музика и веселие. Вечерта местните жители, както и хилядите посетители на остров Корфу се събират на най-големия площад на Керкира – площад Спианада. Точно в полунощ площадът се озарява от пищно шоу с фойерверки и хилядите запалени свещи на вярващите. Това е единственото място на острова, където Възкресението се чества в полунощ на Велика събота. След обявяването на Възкресението, Спианада се превръща в сцена на танци и веселие. 
Фойерверки за Великден на остров Корфу

Великден
Неделята на Великден започва с празнична процесия на иконата на Възкресението из Керкира, последвана от празничен обяд – агнешко месо, вино, червени яйца и разбира се – много музика и танци. 
Великденски празничен обяд на остров Корфу

Няколко полезни фрази за Великден на гръцки език:

“Christos Anesti” –> “Христос воскресе!”

“Alithos Anesti” –> “Воистина воскресе!”

“Kalo Pasha” –> “Честит Великден!”

 

Сподели статията

Абонамент за newsletter