Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
кулата на давид, йерусалим

Йерусалим – историческият център на света

Йерусалим е град на непреодолимите емоции, обещаващи религиозно и духовно преживяване, удоволствия, интересни екскурзии и забавни приключения.

Какво още не е казано за най-светия град в света, градът, който е построен преди хиляди години, чиято история може да бъде чута в шепота на вятъра покрай стените, където всеки камък разказва чудната му история, и който е приемал милиони поклонници в продължение на хилядолетия. Такъв е Йерусалим, столицата на Израел, единственият град в света, който е назоваван със седемдесет различни имена – на мир, любов и копнеж, и който в старите карти е ситуиран в центъра на света.

Заедно с историческите и археологически обекти, в Йерусалим има удивително модерни туристически атракции за всички любители на културата, приложните изкуства, театъра и музиката, архитектурата и гастрономическите изкушения.

 

Старият град

В сърцето на Йерусалим е Старият град, който е заобиколен от стени и се разделя на четири квартала – еврейски, арменски, християнски, и мюсюлмански. Зад тези стени са светите места на трите основни религии: Стената на плача е свята за евреите, Църквата на Божи гроб е свята за християните, а Купола на скалата на Храмовия хълм е свят за мюсюлманите.
кулата на давид, йерусалим

Площадът пред Стената на плача се посещава от милиони поклонници. Тук, между пукнатините на масивните стени, които са руините на Соломоновия храм, поклонниците поставят бележки с молитви, съкровени и искрени пожелания. В близост до нея се намират други важни еврейски обекти – тунелите, еврейският квартал с великолепното Кардо и цитаделата на Давид.
стената на плача, йерусалим

В Християнския квартал, има около 40 религиозни сгради (църкви, манастири и хостели за поклонници ). Един от най-известните и важни обекти там е Виа Долороса (от лат. Пътят на страданието): пътят на Иисус от мястото на осъждането към хълма Голгота – мястото където той е бил разпнат и погребан. Много поклонници идват в Йерусалим, за да следват този маршрут, който започва в мюсюлманския квартал(от Лъвската порта), минава през 14-те спирки на кръста и завършва в Църквата на Божи гроб. Няколко от най-важните християнски светини се намират в тази църква, включително камъкът на помазанието (на който е било положено тялото на Христос след свалянето му от кръста) и гроба на Иисус. Църквата на Божи гроб е място за поклонение на милиони християни от цял свят.
божи гроб, йерусалим

На югозапад от Стария град е хълма Сион – очарователно място с уникални находки, което спира дъха и е незабравимо преживяване. Тук се намира и католическото немско абатство Успение на Пресвета Богородица – построено преди около 100 години, в чиито сутерен е статуята на спящата Богородица, а в съседство е сградата в която е стаята на Тайната вечеря т.е. Горницата, където Христос извършва последната вечеря с апостолите, тук е и гроба на цар Давид.
сион, йерусалим

На изток от Стария град е Елеонският хълм, където има други важни християнски места и няколко църкви: Възнесение, Отче наш, Dominus Flevit, Света Мария Магдалена, Гетсиманската градина. Според християнската традиция, гробницата на св. Богородица е в долината на Кедрон, под Маслинения хълм.

Арменският квартал има свой уникален чар. Там се намира стария пазар, известен с арменската украсена керамика, красиви нанизи от мъниста, автентично облекло, бродирани възглавници, пъстри вълнени килими, свещи, невероятна стъклария и безброй различни сувенири. Вечерните разходки покрай крепостните стени на Стария град са истинско удоволствие.

 

Новият град

Строителството на еврейски квартали в новия град започва в края на 19 век. Някои от тях са запазили оригиналния си живописен чар, например германската колония, Йемин Моше, Меа Шеарим, Макхане Израел, Накхлаот, Накхалат Шива, Ейн Карем, Рекхавиа и Етиопския квартал. Срещат се много други интересни места, от различни периоди, в целия град, като: Променадата, Яд Вашем Холокост Мемориал, Манастирът на кръста, манастирът Свети Илия. Сред най-модерните обекти са тези на Върховния съд, Библейската зоологическа градина, Кнесета(парламента), хълма Херцел, Макхане Йехуда пазар.

Любителите на музеите ще имат удоволствието да открият, че в Йерусалим има десетки такива с богати експозиции: Музеят на Израел, Природонаучният музей, Музеят на науката, Яд Вашем Холокост мемориал музей, Музеят Рокфелер, Музеят на Библията, Музеят на ислямските изкуствата.
музей на израел, йерусалим

Децата ще се насладят на: Асансьорът на времето (интерактивна триизмерна презентация за историята на Йерусалим), просторният Библейски зоопарк, Ein Ya’el – който предлага семинари в библейските изкуства и занаяти, тунелите Армон Ханатсив, красивите ботанически градини и интерактивните експонати в музея на науката Блумфийлд.

Йерусалим е град, който се е превърнал в дом на хората от най-различни религии, традиции и етнически групи. Кулинарната култура на града предлага по нещо за всеки. Наред с бохемските гурме ресторанти ще намерите заведения за хранене, където храната се приготвя бавно над древните печки, кафе-магазини със стил, етнически ресторанти, заведения за бързо хранене и барове, които оживяват във вечерните часове. В допълнение към богата гама от възможности за хранене, Йерусалим предлага много и различни видове обекти за настаняване, от луксозни хотели до евтини младежки общежития.

Сподели статията

Абонамент за newsletter