Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
порто кацики, лефкада

Остров Лефкада – Райската градина на Йонийско море

Остров Лефкада е едно от онези места, което всеки пътешественик мечтае да посети – остров, благословен с едни от най-красивите плажове, тропически аромати, тюркоазено синя вода и красиви бели пясъци, които го правят една от най-популярните дестинации в света!

Разположен в Западната част на Гърция, между островите Корфу и Кефалония, остров Лефкада е четвъртият по големина от групата на Йонийските острови. Заедно с множеството малки островчета, пръснати около него ( Меганиси, Каламос, Кастос, Скорпиос, Скорпиди, Мадури, Спарти, Тилия, Китрос и други) съставляват община Лефката, с едноименна столица, разположена на Източният бряг на острова.

Това, което отличава Лефкада от всички останали Йонийски острови е, че на практика той е бил част от континента. По време на управлението на Коринт бива прокопан канал, с който той се отделя от континента и добива характеристиката на истински остров. Днес отново е свързан с континенталната част чрез изкуствено насипан провлак, което го прави изключително лесно достъпен, предвид, че не се налага ползването на ферибот.
столицата на лефкада

Както почти всеки гръцки остров, така и Лефкада има своите древногръцки митове и легенди, които неизменно са наситени с много романтика и драматизъм. И двете легенди са свързани с Нос Лефкада, откъдето се считало, че е най-краткият път към царството на Хадес . Единият мит разказва за богинята Афродита, която след като изгубва своя любим Адонис идва на острова, и скача в морето в опит да се самоубие от мъка. Тогава Персефона помолила съпруга си Хадес да опрости греха на Афродита и да я върне в света на живите. От същият нос се хвърля във вълните на морето и древногръцката поетеса Сафо, която се разделила с живота си в името на любовта. В чест на тази саможертва идва и името на острова – Лефкада от Лефкас петра (бели скали), тъй като скалите, от които Сафо полетяла са бели на цвят.

По-късно, когато римляните завладяват територията на древна Елада, също продължават традицията за хвърляне във вълните на морето, като целта не била непременно да се простят с живота си, а по-скоро като ритуал, след който получавали опрощение на греховете си.
нос лефкатас, лефкада

Според археологическите находки първата столица на острова е била Нирикос (7 в.пр.Хр.). От този период Лефкада става колония на Коринт и съответно участва във всички събития на този период: битката при Саламина и в Пелопонеската война – като съюзник на спартанците, а по-късно жителите на острова взимат и активно участие в експедицията на Александър Велики.

След завладяването от римляните, съдбата на Лефкада не се различава особено от тази на останалите острови в Йонийско море. През различните завоеватели преминава от едни ръце в други, било като плячка от битка или като зестра при сключване на брак. Също така бива под управление на венецианци, французи, англичани и това продължава до 1864 г., когато заедно с останалите Йонийски острови се присъединява официално към Гърция.

Днес остров Лефкада е място, което привлича посетители от цял свят, различни по възраст и интереси. Една от причините е невероятната девствена красота на природата, която е съхранена и до днес. Благодарение на това островът е в челните позиции на световните класации за най-красиви плажове. Най-известните от тях, чийто снимки са по кориците на известни туристически списания са Порто Кацики (Porto Katsiki), Катисма (Kathisma), Егремни (Egremni).
порто кацики, лефкада

Освен с плажовете си, остров Лефкада е известен и като едно от най-добрите места за уиндсърф. В Южната част, под Василики (Vassiliki) е мястото, което събира сърфисти от цял свят. Наред с това любителите на подводни спортове могат да се насладят на красотата на Йонийско море, с неговата неповторима флора и фауна.
windsurf lefkada

И въпреки, че островът предлага всички съвремени удобства за своите посетители, това не нарушава идилията, която е съхранена и до днес в селцата, които се намират във вътрешната част на острова, и където местните жители все още се обличат в традиционни облекла и са запазили традициите от миналото.
агиос никитас, лефкада

 

Местата, които не бива да пропускате да посетите по време на престоя на острова:

Крепостта на Агия Мавра (Agia Mavra) – Средновековна крепост от 14 век, която била построена за да защитава острова от набезите на пирати и турци.
крепостта агиа мавра, лефкада

Манастирът на Богородица Фанеромени (Panagia Faneromeni) – построен през 17 в. и разположен на хълм над столицата на острова. Счита се, че манастирът е построен на мястото на някогашен храм, посветен на Артемида.

Музеят на грамофоните – намира се в центъра на столицата Лефкада и съдържа частна колекция от стари грамофони, радиа и други.

За любителите на морски пътешествия на острова се предлага възможност за целодневен круиз, при който се посещават най-известните и красиви близки острови. Корабът тръгва от пристанище Нидри. Круизиерата се отправя към най-известният плаж Порто Кацики (Porto Katsiki), където често се дава възможност за плуване в кристалните води на Йонийско море. Продължава се към най-големият от групата острови Кефалония. Следва Итака – родното място на Одисей, Меганиси, и изумително красивата пещера на Папаниколис. Преди да се прибере към Лефкада корабът минава покрай Скорпиос, до скоро известен като островът на Онасис, а сега вече собственост на руският милиардер Риболовлев. Спарти, Кастри, Мадури и са други малки острови, пръснати по пътя обратно към Нидри.

Остров Лефкада е късче от Рая, което очаква своите посетители, на които да разкрие красотата и тайните си.

Сподели статията

Абонамент за newsletter