Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Плажът Лалариа, остров Скиатос

Остров Скиатос – малкото бижу на Спорадите

Остров Скиатос е едновременно най-малкият и най-космополитният остров в архипелага на Спорадите. Площта му е около 50 км², а местното население е около 6,200 човека. В следствие на разположението на остров Скиатос, само на два часа с ферибот от град Волос, той е най-често посещаван и предпочитан от туристите за летни круизи и почивка.

Остров Скиатос е перфектна дестинация за любителите на нощния живот, шопинга и забавленията. Едновременно с това островът е съумял да запази автентичния си дух, за да предложи и романтични разходки сред интересен пейзаж, уединени плажчета и кокетна столица. 

Остров Скиатос

Името Скиатос е дадено на острова още преди периода на Елинистическата епоха. Има две версии за произхода на името. Според първата, името на остров Скиатос е дадено от Пеласгите, палеобалкански племена, които били първите заселници на острова. Пеласгите били впечатлени от величествената сянка (skia от гръцки), която хвърляли множеството дървета на острова. Втората версия твърди, че остров Скиатос наследил името си от гръцкия бог Дионисий, чието култово име било Скиантос.

Столицата на остров Скиатос и най-голямото населено място тук представлява модерен курорт с чудесни условия за туризъм. Градът е сравнително нов, устроен около 1829 – 1830 година на мястото на по-стар град.

Най-голямата забележителност на града е естествено формираното му пристанище, предопределило съдбата на острова през вековете. Днес пристанището е изпълнено с яхти и ветроходни лодки, което придава космополитен вид на град Скиатос, а разходка из павираните улички на града разкрива другото му лице – чаровното спокойствие на острова със своите бели къщи с червени покриви.

Остров Скиатос

Не пропускайте възможността да посетите Бурци – малък полуостров с буйна растителност, където руините на Венецианска крепост все още бдят над остров Скиатос и неговите жители. Крепостта е основана през 1207 г. от братя Гизи, но е разрушена през 1660 г., когато адмирал Морозини превзема острова. Това е и едно от най-романтичните места в Гърция с богата иглолистна растителност, приканваща сянка и великолепна гледка към архипелага на Спорадите.  

Освен Бурци, не пропускайте да посетите и къщата-музей на известния гръцки автор Александрос Пападиамантис (1851 г. – 1911 г.), роден и израстнал на остров Скиатос. Други забележителности са църквата Благовещение Богородично и Кастро (замък), естествена крепост, използвана от местните жители през 14 век за защита от пиратските набези. Както много други места на острова и Кастро привлича посетители заради спиращата дъха природна красота. 

Плажът Кукунариес, остров Скиатос

Остров Скиатос разполага с 60 великолепни плажа, сред които се отличава плажът Кукунариес в югозападната част на острова. Кукунариес е дълъг, чист пясъчен плаж с мек бял пясък, а боровата гора, от която е обграден предлага естествена сянка от знойното слънце в следобедните часове. Освен барчетата и таверните, тук има и къмпинг, които привлича младите авантюристи. По пътя от столицата Скиатос към Кукунариес ще откриете и плажовете Мегали Амос (пешеходно разстояние) и Акладие (2 км), които също привличат с чистите си води и живописна гледка.

Друг популярен плаж е Банана, който привлича посетителите със съоръженията за водни спортове и партитата, които се провеждат в кафенетата и баровете по цял ден и цяла нощ.  Съседният плаж – Малкият Банан, предлага повече спокойствие и е известен със сините си води и борови гори. За тези, които предпочитат да стоят далеч от навалицата е по-подходящ западния бряг на остров Скиатос и плажовете Мандраки, Елиа, Акистрос и Аселинос. Лалариа, от северната страна на острова, е от плажовете, които се срещат веднъж в живота. Неповторимите бели скални образувания, ситните камъчета и кристалните води създават пейзаж, който спира дъха. До Лалария може да се стигне само с лодка от пристанището на Скиатос.

Плажът Лалариа, остров Скиатос

Любителите на природата ще се радват да открият и 25-те отлично обозначени пешеходни маршрути, които минават през едни от най-красивите и непокътнати части на остров Скиатос. Маршрутите са с продължителност между 1 и 6 часа и ще ви отведат сред девствената природа и невероятните гледки на Скиатос. 

Сподели статията

Абонамент за newsletter