Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
петра каньон гробница

Петра – градът на набатейците

Гигантските червени планини и величествените мавзолеи на една отминала култура, отдалечена неимоверно от съвременната цивилизация, не биха могли да искат нещо повече, освен да бъдат оценени по тяхната истинска стойност – като едни от най-големите чудеса, изваяни някога от природата и човека.

Въпреки, че много е изписано за Петра, човек не може да добие ясна представа за това невероятно място, освен ако не го види със собствените си очи.

Петра е създадена около V в. пр. Хр. от Набатейските араби, номадско племе, което се заселва в района и полага основите на търговска империя, която се разширява в Сирия.

Въпреки последователите опити на Селевкидите при цар Антигон, римският император Помпей и Ирод Велики да завземат Петра под контрола на съответните им империи, Петра остава до голяма степен в ръцете на Набатеите до I в. сл. Хр., когато бива завладяна от римляните. Кръстоносците построили тук укрепление през XII век, но скоро се оттеглили, оставяйки Петра на местните хора до началото на XIX век (1812 г.), когато тя е била преоткрита от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт.
петра каньон

Петра, без съмнение едно световно чудо, е най-ценното съкровище и най-голямата туристическа атракция на Йордания. Това е един обширен, неповторим град, изваян в отвесните скали от Набатейците, трудолюбив арабски народ, който се заселва тук преди около 2500 години. Петра се превръща във важен кръстопът на керваните с коприна и подправки, на търговските маршрути, свързващи Китай, Индия и Южна Арабия с Египет, Сирия, Гърция и Рим.
петра каньон гробница

Входът за града е през Ал Сик, дълъг над 1 км тесен каньон, който е заобиколен от двете страни с 80-метрови скали. Самата разходка през Ал Сик е интересно преживяване. Цветовете и формите на скалите са ослепителни. Накрая на пролома ви очаква спиращата дъха гледка на съкровищницата на Петра (Al-Khazneh). Сградата представлява издълбана отвесно тъмно розова скална фасада с широчина от 30 м. и височина – 43 м. Съкровищницата е изсечена в началото на 1-ви век като гробница на уважаван набатейски цар и е доказателство за инжинерния гений на този древен народ.petra-sykrovishtnica

Съкровищницата е само първата от многото красиви сгради, изградени в Петра. Ако искате да разгледате обстойно всичко, ще са ви необходими най-малко четири или пет дни. Когато навлезете в долината на Петра, ще бъдете поразени от естествената красота на това място и изключителните архитектурни постижения. Има стотици скално-изсечени гробници със сложни резби – за разлика от къщите, които са били унищожени най-вече от земетресения. Тези гробници са били издълбани, за да продължат живота след смъртта, а днес са оцелели около 500 от тях, омайващи посетителите с мистериозните си тъмни отвори. В комплекса има също масивна Набатейска постройка и театър в римски стил, с капацитет 3000 души. Виждат се обелиски, храмове, жертвеници, улици с колонади, а високо горе, с изглед към долината, е впечатляващият манастир Ал-Деир (Ад Деир) – един преход от 800 скални стъпала ще ви заведе до там.

В комплекса има и два музея: Археологическият музей на Петра, както и Набатейския музей на Петра. И двата представят находки от разкопки в района и пресъздават колоритното минало на древния град.
петра гробници

В планината Ор, в близост до Петра, се намира гробницата на Аарон, брата на Мойсей. Построена е през 13-ти век, от султана на мамелюците – Ал Насър Мохамед, върху по-стара разрушена гробищна църква от времето на имп. Юстиниян Велики.

Вътре в комплекса, няколко занаятчии от град Вади Муса и близкото бедуинско селище са създали малки сергии за продажба на предмети от местните занаяти: грънчарство, бедуински бижута и малки бутилки, пълни с многоцветен пясък, с който са изрисувани различни форми.
петра манастир

Не е разрешено моторни превозни средства да влизат в обекта, но ако не желаете да ходите пеш, можете да наемете кон или файтон, за да преминете през еднокилометровата Ал Сик. За хора с увреждания или в напреднала възраст, центърът за посетители, в близост до входа на Ал Сик, ще издаде специално разрешително (срещу допълнително заплащане) за файтон, с който да се посетят основните забележителности в Петра. След като влезете в комплекса, можете да наемете магаре, или дори камила. Животните са с укротители и се движат по определени маршрути в целия обект.

 

Тагове:

Сподели статията

Абонамент за newsletter