Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
синята джамия, истанбул

Топ 10 забележителности на Истанбул

Истанбул е многолик, цветен и изпълнен с живот. Той ще очарова и най-капризния свой посетител, а ние подбрахме за вас десет от най-популярните забележителности, които предлага града. 

 

Дворецът Топкапъ ( Топкапъ Сарай)

През 1468 г. Мехмед ІІ започва строежа на дворец върху живописният хълм Сераглио край сметището на града. Постройката бива разширявана и декорирана от следващите владетели и се превръща в приказния дворец Топкапъ, който може да видите днес. Обширният дворец е бил резиденция на султаните и техните хареми до 1868 г. 
Първият вход или Имперската порта води до двора на еничарите известен още като Първия двор, с размери на футболно игрище, който в момента се използва като място за паркиране. Ако продължите направо, ще достигнете „Портата за приветствие“ построена от Сюлейман Великолепни през 1524г.  След като преминете през нея ще се потопите в истинското великолепие на двореца. Вторият двор не отстъпва по размери на първия. Той е засаден с розови храсти и декоративни дървета и изпълен с украсени павилиони, който били използвани за решаване на държавни дела. В дясно ще откриете огромните дворцови кухни, които днес излагат една от най-добрите колекции от китайски порцелан. Направо се намира Заседателната зала на Държавния съвет, някога председателстван от великия везир, а в ляво е една от най- популярните секции на Топкапъ – Харемът – лабиринт от 400 зали, тераси, стаи, крила и апартаменти групирани около султанските покои. Днес само 40 стаи са отворени за посещение. Те илюстрират едновременно богатството и организацията на живота в харема. Султанските покои са впечатляващо украсени със стенописи, цветен мрамор, пищна мебелировка, златно покритие и фина резба. Множеството от фонтани тук са служели не само като декорация – те са затруднявали подслушването на султанските разговори. От Харема ще излезете в по-малкият, Трети двор и неговата главна порта – Портата на блаженството. В Третия двор се намират едни от най-красивите дворцови постройки. Достъпът до двора бил значително ограничен, заради това че тук се пазело султанското съкровище – четири зали, пълни със скъпоценни камъни. Тук се намира и  най-високата сграда в двореца. Това е Кулата на справедливостта, където се е събирал Султанският съвет. В този двор могат да се видят богатите костюми от султанския гардероб, а също така и мощите на Пророка Мохамед. В четвъртия двор има малки, елегантни летни къщи, джамии, фонтани и водни басейни.
входа на двореца топкапъ, истанбулдвореца топкапъ, истанбул

 

Света София

“Айя (света) София” – първо катедрала, после Аллаха джамия, а от 1935 г., по волята на Мустафа Кемал Ататюрк – музей. През 537г. Света София е била най-голямата църква в света. Може би най-великата творба на византийската архитектура, тя е най-важният храм за християнството в продължение на 900 г. Изградена от двама архитекти Антимий от Тралес и Исидор от Милет по време на разцвета на византийското изкуство при Юстиниан, църквата е част от дворцовия императорски комплекс. Размерите й са повече от внушителни – дължината й достига 120 м., ширината – 72 м, височина на купола е 60 м., а диаметърът 30 м. Преживяла е заметресенията, кръстоносните походи и завладяването на града от Мехмед Фатих, след което е превърната в джамия. Остава джамия до 1935 г., когато първият турски президент и основател на турската република – Ататюрк я превръща в музей. Долното ниво на сградата е предимно празно, но в галерията горе ще откриете прекрасните запазени мозайки.
света софия, истанбул

 

Синята джамия

Срещу Света София, от другата страна на малък парк, се извисява изключително елегантната имперска джамия Султан Ахмед, известна като Синята Джамия. Тя е обградена от шест минарета. Броят им е същия като на джамията Елхарам в Мека, докато султан Ахмед не изпраща своя архитект там, за да построи седмото минаре и да върне върховенството на Елхарам. Синята джамия в Истанбул е наречена така заради великолепения си интериор и украсата от 20 000 сини плочки от Изник и своите 260 прозорци с цветни стъкла.
синята джамия, истанбул

 

Кулата Галата

Кулата Галата е издигната по времето на император Юстиниан, наричана от генуезците Кулата на Христос, а от византицийте Голямата Кула. Разположена е на Северният бряг на Златния рог, близо до площад Таксим и е висока 67 м. Това е една от най-забележителните постройки на Истанбул, с елипсовидно тяло и конусовиден връх. Първоначално кулата е построена от дърво, а след това е достроена с камък. В различните години на Османския период, Галата се е използвала за морски фар, затвор, а до 1960 г. е била наблюдателна кула на пожарната. Днес посетителите могат да се насладят на популярен ресторант, нощен клуб и бар.
кулата галата, истанбул

 

Дворецът Долмабахче

Дворецът Долмабахче или Долмабахче Сарай е бил дом на последния османски султан и на първия президент на Турция. Дворецът се намира в квартал Бешикташ и е разположен по протежението на Босфора. Мястото, където е разположен е бивш залив, който е превърнат в градина през XVIII в. ( от тр. dolma – пълен, bahçe – градина). Дворецът Долмабахче е считан за най-красивия дворец на Истанбул и е построен между 1843 г. и 1856 г. в съчетание от разнообразни художествени и архитектурни стилове – барок, рококо и неокласицизъм са съчетани по невероятен начин с елементи от османската архитектура. Дворецът се състои от три нива на които са разположени 285 стаи и 46 зали и ,както повелява ислямската култура, е разделен на три крила – мъжко, женско и официалното крило за церемонии. Тук се намира и най-големият кристален полилей в света – подарък от английската кралица Виктория.
дворецът долмабахче, истанбулполилеят в двореца долмабахче, истанбул

 

Йеребатан Сарнъджъ

Най-неочаквано романтичната атракция на Истанбул, водохранилището Йеребатан Сарнъджъ, предлага поглед върху сложната система, която някога донасяла питейна вода в Истанбул от Тракия. Построено през VI в., а в последствие забравено в продължение на векове, водохранилището днес е оборудвано със светлини и музика, а рибки плуват в основите на 336 колони, които поддържат тавана. Не пропускайте главата на Медуза в основата на една от тях, доказателство, че византийските строители са считали римските реликви за нещо повече от чакъл за многократна употреба.
водохранилище, истанбулгоргоната медуза, водохранилище, истанбул

 

Археологически музей

Археологическият музей на Истанбул е еквивалент на Британския музей в Лондон. За да го разгледате ще ви е необходим цял ден или дори повече, но ако времето ви притиска, ви съветваме да отидете направо при саркофага на Александър Велики. Децата ще се влюбят в модела на троянския кон в детската секция, а кафенетата в двора са приятно място за отдих.
саркофаг на александър македонски, истанбул

 

Джамията Сюлейманийе

Джамията Сюлейманийе е най-прочутото творение на османския архитект Мимар Синан. Построена е между 1550 г. и 1557 г. в чест на своя султан Сюлейман І на западния бряг на Златния рог. Архитектурата й е тясно свързана с византийския стил на църквата Света София. Огромният й купол се поддържа от четири квадратни колони и арки. Сюлеймание е считана за най-великолепната джамия не само в Истанбул, но и в цяла Турция.
джамията сюлейманийе, истанбул

 

Хиподрума

Античният Хиподрум някога бил Византийски стадион за надбягване с колесници. Днес той носи името на Синята джамия – Султанахмед. Тук се намира най-древният паметник на Истанбул – Египетския обелиск. Друг древен монумент на Хиподрума е Змиевидната колона, пренесена тук от светилището в Делфи по заповед на Константин Велики. Изработена е в чест на победата на гърците над персите и според легендата, трите преплетени змийски фигури са изработени от щитовете на персийските войници, паднали в битката. Третият важен паметник тук е Колоната на Константин, а най-новата постройка на площада е фонтана на Вилхелм II.
хиподрума, истанбул

 

Капалъ Чарши

Една от задължителните спирки в Истанбул е покритият пазар Капалъ Чарши. Казват, че тук може да се намери „от пиле мляко“. Дори да не сте привърженици на пазаруването и пазаренето си заслужава да се отбиете тук за да усетите една различна атмосфера, особено типична за пазарите в Турция и арабския свят. Ако сте в Истанбул за пръв път, ви препоръчваме да се постараете да запомните пътя, по който сте влезли в Капалъ Чарши и да не се отдалечавате прекалено от входа, за да не се загубите в лабиринта от павилиони.
капалъ чарши истанбул

Сподели статията

Абонамент за newsletter