Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Виена, Австрия

Топ 15 на най-добрите европейски дестинации за 2017

След отворено гласуване този януари организацията „Най-добрите Европейски Дестинации“ (European Best Destinations) обяви своята класация Топ 15 на най-добрите европейски дестинации за 2017. Съревнованието се организира за осми пореден път между 20 номинирани градски и курортни дестинации, а в гласуването се включиха 426,859 човека от 174 държави. Чудесната новина е, че тази година отново имаме български представител сред победителите и сме сигурни, че честата поява на България в подобни класации благоприятства за популяризирането ни в световен мащаб и развитието на туризма на местно ниво.

На вас оставаме да прецените дали сте съгласни с резултатите, а ние добавяме още няколко интересни места към списъка ни с мечтани дестинации. 

 

15. Дива Тайга, Финландия

Дива Тайга е част от европейската инициатива EDEN за насърчаване устойчивите модели на развитие на туризма на територията на ЕС и първия по рода си претендент в класацията за най-добрите европейски дестинации.
Дива Тайга се намира на източната граница на Финландия и е местност с богата природа, култура и история. Дестинацията залага на промотиране на местния начин на живот, традициите и природната среда и е особено популярна сред посетителите от Азия.

Общо гласа: 6,938 
wild taiga finlandiq

 

14. Бонифачо, Франция

Бонифачо се намира в южния край на остров Корсика и е популярна дестинация сред посетители от цял свят. Районът на Бонифачо е чудесна опция за лятна почивка с множество красиви плажове, възможност за най-различни круизи, оживен нощен живот и прекрасна морска храна. Бонифачо е богат и на редки и защитени видове на флората и фауната.

Общо гласа: 8,087 
bonifacio franciq

 

13. Париж, Франция

Със или без класация, Париж си остава мечтана европейска дестинация за милиони туристи. Макар и тук да не попада сред първенците, Градът на любовта е фаворит сред посетителите от Бразилия (8-мо място) и Китай (7-мо място).

Общо гласа: 8,113 
parij

 

12. Рим, Италия

Веднага след Париж е класирана и друга легендарна европейска столица. Вечният град и районът Лацио предлагат хиляди съкровища на своите посетители – море, природа, прекрасна италианска храна, изкуство и вековна история. Чудесно е, че всички пътища водят в Рим.

Общо гласа: 8,932 
rim

 

11. Ротердам, Холандия

Ротердам е млад, космополитен и модерен град, който претърпява активно преобразяване след разрухата на Втората световна война. Понастоящем Ротердам кипи от енергия и иновации. Множество небостъргачи описват пейзажа, пристанището впечатлява, а хитовите ресторанти, известни музеи и фестивали ще задоволят всеки вкус.

Общо гласа: 8,981
ротердам

 

10. Мадрид, Испания

Испанската столица е сред най-оживените, бликащи от енергия европейски градове през деня, и дори повече през нощта. В Мадрид наред с изкуството, шопинга, нощния живот, прекрасния климат и храна ще откриете още всевъзможни развлечения. Градът е класиран на 9-то място сред посетителите от САЩ.

Общо гласа: 9,624
мадрид

 

9. Базел, Швейцария

Базел е третият по големина град в Швейцария и е център на химическата и фармацевтична индустрия. Поради своето богатство от музеи, Базел е считан за културната столица на Швейцария. За това допринася и Art Basel – едно от най-престижните изложения за съвременно изкуство в света. Това е първото участие на Базел в класацията на организацията „Най-добрите Европейски Дестинации“, а статистиката показва, че градът е с най-голям растеж на популярност в социалните медии през 2016.

Общо гласа: 10,989
Базел, Швейцария

 

8. Стари Град, Хърватия

Тази година Стари Град на остров Хвар отбелязва впечатляваща годишнина -  2400 години от основаването на града и традицията на заселване на един от най-слънчевите острови в Адриатика. Градът е сред най-малките претенденти в класацията, но богатството, съхранено от Античността е признато от ЮНЕСКО през 2008 и равнината на Стари Град получава своето заслужено място в списъка на световното културно и природно наследство.

Общо гласа: 13,834
Стари Град, Хърватия

 

7. Виена, Австрия

Виена несъмнено е една от любимите дестинации в Европа. За това свидетелства фактът, че във всички 8 издания на класацията за най-добри европейски дестинации, Австрийската столица се нарежда в челната десятка. Виена притежава всички качества на европейска столица – богата история и култура, иновативност и постоянен стремеж към подобрение и развитие.

Общо гласа: 18,342
Виена, Австрия

 

6. Созопол, България

И тази година един от най-старите български градове зае достойна позиция в класацията. Припомняме, че любимия ни град под тепетата – Пловдив получи трето място през 2016. И макар Созопол да няма много общо с Виена, изключително се радваме, че България набира популярност сред все повече чуждестранни туристи, които се интересуват от историята и природата на страната, а не евтините морски ваканции.

Общо гласа: 20,690
Созопол, България

 

5. Сан Себастиан, Испания

Сан Себастиан винаги е бил популярна дестинация и любимо място на кралското семейство. Има много причини да го посетите – освен несравнимата красота на залива, градът предлага палитра от фестивали, които го превръщат в културен феномен. Ако предпочитате да заложите на активната и здравословна почивка, добавате Сан Себастиан в списъка с мечтани дестинации.

Общо гласа: 23,113
Сан Себастиан, Испания

 

4. Атина, Гърция

Ах, Атина! От емблематичния Акропол, издигащ се високо над града до китните развиващи се кварталчета и галерии за съвременно изкуство – градът на маратона и олимпийските игри е величествено съчетание от древност и съвремие и любимо място на целия ни екип.

Общо гласа: 38,627
Атина, Гърция

 

3. Гданск, Полша

Казват, че няма второ място като Гданск. Невероятната локация на брега на Балтийско море и вековната истроя на града са оформили уникалния дух и облик, така разпознаваем сред европейските градове. Гданск е включен в класацията за първа година, но това не му попречва да влезе в челната тройка на топ 15 на най-добрите европейски дестинации за 2017.

Общо гласа: 46,852
Гданск, Полша

 

2. Милано, Италия

Милано достига рекорден брой гласове в тазгодишната класация, което не е никак изненадващо предвид позитивната репутация на която се радва града сред туристи от цял свят. Според резултатите градът е най-обичан в Швейцария и САЩ и получава единствения глас от Хаити. Предвид че Милано заема втора позиция тази година, градът ще бъде класиран и през 2018, като гласуването ще се проведе между 18 януари и 8 февруари.

Общо гласа: 52,836
Милано, Италия

 

1. Порто, Португалия

Порто става европейска дестинация номер 1 за 2017 с впечатляващ единодушен вот – 138,116 гласа. Любопитното е, че градът печели за трета година (2012, 2014, 2017), а ние сме напълно съгласни с всички гласували от САЩ, Обединеното кралство, Франция, Дания, ЮАР, Южна Корея, Швеция, Ирландия и Канада –  Порто има какво да покаже. И макар да има какво да се желае, не можем да отречем на Португалия огромните усилия за развитие на туризма. Порто притежава специфична атмосфера, която не може да се разкаже. Решени сме да се върнем отново.

Общо гласа: 138,116
Порто, Португалия

 

Сподели статията

Абонамент за newsletter