Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
Плажа Чиралъ, Кемер, Анталия

9 изумителни плажа в Турция

Турция е древна музайка от култури, народи и пейзажи. С Европа от едната страна и Азия от другата, Турция е оформена и повлияна от империи, културни връзки и търговски пътища през своята дълга история.

Природните дадености и 7 200 км бреговата линия отдавна играят важна роля в съдбата на страната, а днес никак не е чудно, че милиони хора се стичат в Турция за балансирано съчетание от култура, история и плажно блаженство, разбира се.

Заобиколени от морета от три страни, турските брегове предлагат на своите посетители множество възможности за морска почивка на Егейско море, бреговете на Черноморието или лазурния бряг на Средиземно море.

Ликийският път, една от най-забележителните туристически пътеки в света, криволичи покрай известния Тюркоазен Бряг или така наречената Турска Ривиера на Средиземно море и минава покрай 450 отлични плажа, чийто фон се мени от космополитни курорти, през идилични селца до прекрасни планини, обиспани с борови гори.

Избрахме да ви покажем 9 изумителни плажа в този район на Турция и преди да резервирате своята лятна почивка, хвърлете един поглед за вдъхновение.

 

Плажът Кабак, Фетие

Разположен само на 20 км южно от Олюдениз, Кабак е красив малък залив с бял пясък и ситни камъчета, с кристално тюркоазени води и нищо, което да наруши спокойствието. Заобиколен от буйна борова гора, заливът е основно посетен от туристите, тръгнали по Ликийският път. Плажът се намира на 30 минути пеша от едноименното село и до него се стига по стръмна пътека. Имайте предвид, че спускането може да изглежда обезсърчително, но гледката отгоре към залива ще ви остави без думи.
Плажът Кабак, Фетие

 

Синята лагуна, Олюдениз

Сгушен в защитен национален парк, на границата между Егейско и Средиземно море, Синята лагуна на Олюдениз е безспорно най-известният плаж в Турция, а защо не и един от най-красивите в целия свят. Искрящо във всички нюанси на синьото, морето тук изглежда почти нереално, а планината отвъд е перфектната стартова площадка за хиляди любители на парапланеризма, които посещават курорта всяка година.

Красотата на Олюдениз привлича множество туристи от околните райони, особено през високия туристически сезон, така че препоръчваме да отидете на плажа от рано, за да се насладите пълноценно на пейзажа.
Синята лагуна, Олюдениз

 

Плажът на Клеопатра, Алания (Анталия)

В подножието на величествения средновековен замък на Алания се намира плажът на Клеопатра – носител на Син флаг и  един от най-добрите плажове в Турция. Завидната смесица от естествена красота и отлични съоръжения правят плажа желана ваканционна дестинация. Отвъд 2,5-километровия участък от фин бял пясък има разнообразие от магазини, кафенета и ресторанти, а плитките, прозрачни средиземноморски води са идеални за плуване и водни спортове. Накратко, плажът на Клеопатра предлага на своите посетители всичко необходимо за прекрасен ден край морето.
Плажа Клеопатра, Алания

 

Плажът Патара, Гелемиш

Разположен по протежение на Турската ривиера – едно от най-красивите крайбрежия на Европа, близо до древния ликийски град Патара, този превъзходен плаж с дължина 18 километра е рай за любителите на природата, с извисяващи се варовикови върхове, пясъчни дюни и добре запазени археологически останки – живописен фон за блестящото тюркоазено море. Освен, че е най-дългият плаж в Туция, Патара е и един от най-живописните и непокътнати плажове на Средиземно море.

За щастие плажът е част от национален парк и урбанистичното разрастване не е стигнало до района. Подобно на остров Закинтос, застрашените костенурки “Caretta caretta” се връщат тук в продължение на хиляди години за да снасят яйцата си. За разлика от плажът на Клеопатра в Алания например, този специален плаж не предлага шезлонги и шумни заведения, но дава възможност да се насладим на уникалната красота на тази част на Турция и да разберем историческото и екологичното значение на плажа и околностите.
Плажа Патара, Гелемиш, Турция

 

Плажът Изтузу, Далян

Друго важно местообитание за гнездене на костенурки е плажът Изтузу, който се отличава с мек златен пясък, плитки води и шепа павилиони, предлагащи турски чай и гьозлеме. Обливан от сладките води на река Далян от едната страна и от Средиземно море от другата, това е един от най-големите еко-плажове в Турция.

Тази идилична част от турското крайбрежие разкрива завладяващата природа на Турция, на която може да се насладите пълноценно на разходка с лодка по делтата на реката. От град Далян, покрай тръстики и древни останки, чак до открития бряг на плажа Изтузу, където да прекарате деня в плуване в превъзходно чистите и плитки, топли води и релакс на слънце, далеч от шума и туристически тълпи.

 

Плаж Коняалтъ, Анталия

Един от двата най-добри плажа на Анталия – Коняалтъ е разположен на запад от стария пристанищен град и се простира на цели 7 километра. Известен със своите развлечения и нощен живот, този отличен плаж се допълва от крайбрежен парк, аква парк, нощни клубове, барове и ресторанти – всичко това на фона на величествените планини Бейдаларъ.

Благодарение на своя статут на един от най-популярните плажове на Анталия, плажът е охраняем и предлага безплатно на своите посетители съблекални, тоалетни и душове.
Плажа Коняалтъ в Анталия

 

Плаж Чиралъ, Кемер (Анталия)

Малкото бижу Чиралъ се намира на около 40 минути път с кола от Кемер и представлява живописен каменист плаж с блестящи сини води, заобиколен от великолепен планински пейзаж. С руините на древния град Олимп от една страна и вечния огън на Химера от друга, този идиличен къс от Тюркоазения Бряг радва по равно любителите на природата и любителите на историята.

Поради своето разположение, Чиралъ е по-трудно достъпен, което го прави по-малко посетен. За това пък, без обичайния фон от плажни барове, силна музика и водни спортове, плажът предлага условия за релакс и пълно спокойствие. Ето защо днес Чиралъ се нарежда сред деветте най-изумителни плажа в Туция.
Плажа Чиралъ, Кемер, Анталия

 

Плаж Долината на пеперудите, Фетие

Турция е съкровищница от красиви плажове, но малцина са толкова зашеметяващи, колкото този перфектен бял пясъчен залив в Долината на пеперудите. Докоснат от чисти сапфирени води и обграден от стръмни скали, плажът е като изваден от пощенска картичка. Всъщност донякъде ни се иска да сравним гледката с плажа Навагио на остров Закинтос. Подобно на Навагио, до плажа може да стигнете само с лодка от Олюдениз.

Ако все пак успеете да се откъснете от райския плаж, Долината на пеперудите също заслужава внимание със своята площ от 86 000 кв.м., изумителна флора, чудесни туристически пътеки и над 80 вида пеперуди.
Долината на пеперудите, Фетие

 

Плажа Капуташ, Каш

Край пътя, свързващ Каш с Калкан ще откриете още един от изумителните плажове на Турция – плажа Капуташ. Разположен на устието на каньон, блестящ със златните си пясъци и радващ окото с тюркоазени води, не е чудно, че Капуташ често се появява на кориците на туристическите брошури. Слизането (и изкачването) от 180 стъпала до самия плаж си заслужава всяка стъпка, но гледката отгоре също не е за пренебрегване.

Капуташ е перфектно място за плуване и гмуркане с шнорхел, но и добре организиран плаж за семейства с деца – плажът предлага на посетителите чадъри и шезлонги, съблекални, душове и т.н. Наблизо е и пристанището на Калкан, където можете да се насладите на ранна вечеря с вкусна морска храна.
Плажа Капуташ, Каш, Турция

Сподели статията

Абонамент за newsletter