Най-прекият път към Вашата мечтана дестинация
office@tansutravel.com
коледна пирамида, дрезден

Топ 10 на коледните базари в Германия

Коледа наближава и подготовката за празника вече е започнала. В Германия тълпи от хора се стичат при градските коледни базари. Навсякъде се носи миризмата на греяно вино, там ще намерите всякакви видове лакомства и ръчно изработени изделия. Въпреки, че по своята същност коледните базари са еднакви, всеки от тях има собствени традиции и примамва със специални атракции.

Подбрахме десет от най-известните коледни базари в Германия, а ако нямате възможност да ги посетите преди 25-ти декември, може да се отбиете на българския немски коледен базар в София.

 

1. Нюрнберг
„Градче от дърво и плат“ – така наричат местните коледния базар в Нюрнберг. Повече от 200 дървени сергии, покрити с покриви от плат на червени и бели райета формират базара, който се намира в стария град и годишно посреща над два милиона посетители. На основния пазар производителите предлагат разнообразни деликатеси – от типичните нюрнбергски джинджифилови сладки (лебкухен), през традиционните човечета от сушени плодове до известния нюрнбергски печен братвурст – има по нещо за всеки вкус.
коледен пазар, нюрнбергколедни фигурки, нюрнберг

 

2. Щутгарт
Средновековния център на Щутгарт е мечтана коледна дестинация за много пътешественици. На фона на стария замък, кулите на църквата и бароковия комплекс на новия замък, посетителите могат да се разходят измежду 280 щанда, чиито покривчета са украсени с ангелчета и различни коледни фигури. На своите малки гости, пазарът предлага изобилие от печива и сладки лакомства, различни въртележки и мини-влакче. На дворцовия площад забавлението продължава – една коледна приказка очаква младите и младите по душа.
коледен базар, щутгарт

 

3. Франкфурт
Още преди коледния базар на Франкфурт да отвори врати за своите посетители, ежедневния камбанен звън на старата църква „Св. Николай“ предвещава коледната суматоха. Богато декорираните щандове в сърцето на Франкфурт са сред най-популярните коледни базари в Германия. За тези, които искат да посетят базара и да научат повече за историята на града на Майн, се предлага обиколка с екскурзовод. На 24-ти декември градът се огласява от едновременния звън на 50 камбани от десет различни църкви.
коледен базар, франкфурт

 

4. Мюнхен
Коледният базар на Мюнхен се простира на площ от 20.000 кв. м. в центъра на града, а организаторите се придържат и отдават голямо значение на старите традиции. От незапомнени времена Баварският коледен пазар е основно пазар за ръчно изработени стоки. Освен многобройните играчки за елха, дървени детски играчки и сцени на Рождеството, в Мюнхен не липсват и типичните сергии за греяно вино и деликатеси.
коледен базар, мюнхен

 

5. Дюселдорф
В този сезон центърът на Дюселдорф се превръща в рай за купувачите. Главните търговски улици на града са украсени в различни коледни теми, а на площада пред кметството занаятчии предлагат своите стоки от автентични колибки. На площада Хайнрих Хайне ви очаква коледния пазар „Енгелхенмаркт”, чиито щандове са грижливо украсени с коледни ангели. Не на последно място са и Кьонигсалее – булеварда с луксозни бутици на Дюселдорф, улицата Шадов и множеството малки магазини в стария център, където може да намерите подходящите подаръци за любимите хора.
коледен базар, дюселдорф

 

6. Фрайбург
В подножието на Шварцвалд, фрайбургският базар приканва своите посетители в очарователен коледен свят. Заедно с традиционните изкуства и занаяти и живописната коледна атмосфера на Стария град, коледния базар на Фрайбург предлага вълнуващи атракции за най-малките. В детският кът ще намерите „Страната на Светлините„ с работилница за рисуване върху стъклени фенери, както и коледната пекарна, където децата могат сами да приготвят коледни лакомства. Креативните занимания обаче, не са привилегия само за малките. Възрастните имат възможността да се научат как да правят свещи от цветни восъци в работилницата за свещи.
коледен базар, фрайбург

7. Берлин
Районът на Опернпале, намиращ се на известния берлински булевард Унтер ден Линден, става сцена за коледната приказка на базара в Берлин. Тук занаятчии от цяла Германия, Чехия и Рудните планини предлагат своите коледни съкровища. Автентична дървена въртележка и старо виенско колело събуждат спомени за детството. За коледното настроение допринася и пътешествието с карета от Опернпале през предколедния Стар център на Берлин, а кулинарните изкушения и греяното вино са прекрасен завършек на деня.
коледен базар, берлин

 

8. Любек
На север, коледният базар на Любек очаква своите гости. Градът привлича със своите прочути марципанови специалитети целогодишно, но през празничните дни тук може да откриете и уникалните за Германия коледни изложби в болница „Светия Дух“ и църквата „Св. Петър“. Празничната културна програма на Любек се допълва от концерти на орган, публични четения и детски пиеси, а на семейния коледен базар ще откриете типични коледни бисквити и жив коледен календар.
коледен базар, любек

 

9. Есен
Интернационалния коледен базар в Есен е съпроводен от седмиците на светлините, които украсяват областта Рур в многоцветни нюанси. 250 павилиона предлагат артикули от цяла Германия, както и от 21 различни държави- от африканските изкуства и занаяти, през австралийските шапки до автентични американски рекламни табели, тук ще намерите разнообразни коледни подаръци. Не пропускайте да се потопите в миналото на средновековния коледен пазар, където ви очаква музика от лютня, медовина и средновековни деликатеси.
коледен базар, есен

 

10. Дрезден
Коледният базар в Дрезден е най-стария коледен базар в Германия. Тази година той чества своето 580-то провеждане. Познат е като Щрицелмаркт като името му е споменато за пръв път през 1434 година и се прославя с предшественика на коледния щолен (традиционен немски коледен сладкиш) – дрезденския щрицел. Всяка година в Дрезден приготвят 4 тонен щрицел, който пристига в центъра на града около средата на декември придружен от празнична процесия. Гигантския сладкиш се разрязва със специален двуметров нож и се продава на порции. Друга типична атракция на коледния базар в Дрезден е 14-метровата дрезденска коледна пирамида – най-голямата по рода си.
коледен парад, дрезденколедна пирамида, дрезден

 

 

 

Сподели статията

Абонамент за newsletter